Njena majka je prosila hranu da je spasi od smrti

274
Ima 78 godina i trostruka je baka. Unatoč tome, kad se pojavi na kakvoj svelanoj filmskoj ili kazalšnoj premijeri u minici i štiklama, čak ni u 84. godni života nimalo ne izgleda vulgarno.
Naprotiv, mnoge znatno mlađe žene mogu samo poželjeti da izgledaju poput Sophie Loren, jedna od najljepših glumica u povijesti filmske industrije. Otac Ricardo Scicolone, iz aristokratske obitelji, predstavljao se kao strojarski inžinjer, a zapravo se je bio ženskaroš i stalno se motao u glumačkim krugovima, nadajući se da će kad tad šarmirati neku mladu i lijepu glumicu. Njegovim čarima nije odoljela Romilda Villani, Sophijina majka. Romilda je bila vrlo slična Greti Garbo, pa je već sa 17 godina dobila ponudu da se okuša u Hollywoodu, no majka joj to nije dopustila. Budući da je ostala trudna sa Scicoloneom, ostala je u Rimu vjerujući da će se on predomisliti i oženitu ju, no Ricardu vjenčanje nije bilo ni na kraj pameti. Stoga je Romilda rodila Sophiu u Rimu 20. rujna 1934. godine na odjelu rodilišta za siromašne i neudate majke. U to vrijeme, preživjeti u Rimu kao samohrana majka s izvanbračnim djetetom, bio je pravi podvig. Romildi je to neko vrijeme polazilo za rukom, no na kraju se morala vratiti majci u rodni gradić Pozzuoli, nedaleko Napulja, jer je Sophia skoro umrla od pohranjenosti.
 
Sophia je često pričala kako joj je majka rekla da je babica u rodilištu, koja je prva vidjela malu Sophiu, pred rodiljom bez imalo obzira izjavila da je to najružnija beba koju je ikad držala u rukama. U to vrijeme Pozzuoli je bio jedan od najsiromašnijih i najzapuštenijih gradova u Italiji. U međuvremenu Sophia je dobila i četiri godine mlađu sestru Mariu, koju je majka začela također sa Sophijinim ocem, vjerujući da će se ženskaroš ipak za nju udati, ali se to nije dogodilo. On čak nikad nije ni priznao svoje kćeri ali im je dopustio da nose njegovo prezime. No najgore je tek slijedilo. Tijekom II svjetskog rata gradić je gotovo u potpunosti uništen, a samohrana Romilda jedva je uspijevala prehraniti djevojčice. U roditeljskoj kući živjelo ih je desetak, a Sophia je spavala u sobi s još osmero rođaka. Tijekom jednog bombardiranja malu Sophiju je zračni udar odbacio tako da je pala i zaradila posjekotinu na bradi koju i danas ima kao podsjetnik na najteže razdoblje njezinog života. Zbog boležljivo mršave figure u školi su ju zvali ‘čačkalica’. Sophia Loren | Author: Movie studio Movie studio “Glad je bilo skoro jedino čega se sjećam iz djetinjstva. Majka je išla okolo po gradu i molila ljude da joj daju malo hrane. Vraćala bi se s kojim krumpirom i šakom riže. Kad su saveznici umarširali u Napulj 1943. godine, jedan od njih mi je dobacio čokoladu. Nisam imala pojma šta je to”, napisala je jednom u svojim memoarima. No već u tinejdžerskoj dobi “ružno pače” počelo se transformirati. Na prvom natjecanju ljepote na kojem se pojavila sa 16 godina, zauzela je drugo mjesto i zaradila prvu skromnu svotu novaca. Majka ju je odmah povela u Rim ne bi li joj pomogla da postane glumica. Već 1951. godine dobla je sporednu ulogu u filmu ‘Quo vadis’, a istovremeno je honorare počela zarađivati radeći kao model za tada vrlo popularni foto-strip. Iduće godine zaigrala je u filmu ‘La Favorita’ prema Donizzetijevoj istoimenoj operi i tad prvi put koristi prezime Loren. Godinu dana poslije zablistala je u ulozi Aide, u filmskoj adaptaciji poznate Verdijeve opere, a glas za arije ‘posudila’ joj je operna diva Renata Tebaldi. Odmah iduće godine igrala je glavnu ulogu u filmu ‘Zlato Napulja’ i najavila buduću blistavu karijeru. Miloš Forman In memoriam Kultura 6 filmova koji su obilježili karijeru Miloša Formana.

Cijeli članak pročitajte na express.hr

 
 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *