NOVI KAPACITETI U VRTIĆIMA – u Izviđaču uređeno potkrovlje za predškolce, a za djecu s poteškoćama grupa s posebnim programom

236

U vrtiću Izviđač uređen je novi prostor za odgojno-obrazovnu skupinu, a male polaznike primit će 1. rujna, s početkom nove pedagoške godine. U potkrovlju objekta bit će smještena grupa od 11 predškolaca s dvije odgojiteljice. Otvaranjem novih kapaciteta i preraspodjelom unutar postojećih prostorija u vrtiću Izviđač, na katu objekta stekli su se uvjeti za smještaj odgojno-obrazovne skupine s posebnim programom u koju će biti uključeno petero djece s teškoćama u razvoju.

 

Tako će se od 1. rujna djeca s teškoćama u razvoju uključiti u ovu odgojno-obrazovnu skupinu na  temelju  mišljenja  stručnog tima  kao  i odgovarajućih  medicinskih i drugih nalaza, mišljenja i rješenja nadležnih tijela. Rad u manjoj skupini, u kojoj će bit zaposleni edukacijski rehabilitator, odgojitelj i njegovatelj pod koordinacijom stručnog tima, bit će u potpunosti prilagođen djetetu i njegovim potrebama, kao i potrebama djetetove obitelji.

 

Cilj programa je pod stručnim vodstvom razviti maksimalan potencijal kod djeteta s teškoćama u razvoju i postepeno ga pripremiti za inkluziju jačanjem socijalnih vještina i razvijanjem adaptivnog ponašanja.  Boravak skupine u prostorijama redovnog vrtića omogućit će vođeno i usmjereno stupanje u interakcije s ostalom djecom iz drugih skupina, što će dovesti do ranih  pozitivnih iskustava kod djece i ostvariti dugoročni učinak na socijalizaciju.

 

Djeca mogu biti uključena u program posebne skupine do dvije godine jer je skupina tranzicijskog karaktera, a program se odvija u trajanju od osam sati dnevno. Ovim korakom Dječji vrtići Dubrovnik poboljšavaju kvalitetu rada s djecom s teškoćama u razvoju koja će se u budućnosti i dalje razvijati sukladno potrebama djece.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *