Novi Obiteljski zakon: Bračni par bez djece – nije obitelj?!

495

Prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je u srijedu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju obitelji, a ona glasi: U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni obitelj – nisu.
Upitno je jesu li prema novoj definiciji obitelj i bake i djedovi s unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, a sasvim sigurno se obiteljima više ne smatraju udomitelji i djeca koju odgajaju, bez obzira na to imaju li biološki majka i otac ikakve veze s tom djecom.

Aktualna ministrica Nada Murganić, kako je poručeno iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, prijedlog Obiteljskog zakona komentirat će narednih dana.

Novi zakon donosi niz promjena u odnosu na postojeći. Jedna od najvažnijih je područje razvoda roditelja, koje je velikim dijelom slično rješenjima iz zakona donesenog prije 15-ak godina. Tako bračni parovi, roditelji maloljetne djece, razvod više neće pokretati na centru za socijalnu skrb, neće morati na savjetovanje o tome kako u najboljem interesu djeteta nastaviti zajedničku skrb nad djecom niti će sklapati roditeljski plan, već će se razvod ponovno pokretati direktno na sudu. Na taj način ponovno su širom otvorena vrata za korištenje odvjetnika, za kojima je prema sadašnjem zakonu postojala bitno manja potreba: roditelji sada na sud idu s roditeljskim planom, a tek u manjoj mjeri s odvjetnikom.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *