NOVOSTI ZA VOZAČE: Odnose se na prometne prekršitelje, mlade vozače, bicikliste

420

Na saborskim klupama uskoro će se naći izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje je u petak usvojila Vlada. Bude li dovoljno ruku za novi zakon, na snagu će stupiti izmjene najavljene još prošlu godinu. 

Predviđeno je i liberaliziranje otvaranja i poslovanja autškola, a napušten je koncept propisivanja minimalne cijene nastavnih sati. 

Vozačka dozvola mladom će se vozaču ukinuti i oduzeti kada u razdoblju od dvije godine skupi devet negativnih bodova, a ostalim vozačima kada u istom razdoblju skupe 12 negativnih prekršajnih bodova. 

Također uvodi se nova definicija mladog vozača-to je vozač motornog vozila u dobi do navršene 24.godine života, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske. 

Uvodi se i tehnički pregled vozila na cesti

Ukida se obaveza obavljanja tehničkog pregleda novih motornih i priključnih vozila koja se registriraju u RH. 

Vozač kojemu je ukinuta i oduzeta dozvola može ponovno polagati vozački nakon dvije godine od dana izvršnosti rješenja. Onaj tko bude vozio prije  no što ponovno položi ispit, platit će novčanu kaznu. 

Biciklisti će ubuduće morati nositi reflektirajući prsluk za vrijeme vožnje noću ili u uvjetima smanjenje vidljivosti na svim cestama neovisno o kategorizaciji i činjenici nalaze li se u naseljenom mjestu ili ne. Do sad su morali samo na javnoj cesti. 

Uvodi se obveza podvrgavanja izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu za one vozače koji su najmanje tri puta unutar rehabilitacijskog roka od tri godine pravomoćno kažnjeni za prekrešaj upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. 

Regulira se i razmjena podataka s drugim državama članicama EU s područja tehničkih pregleda vozila, a nedostaci utvrđeni tijelom tehničkih pregleda vozila kategoriziraju se ako manji, veći ili opasni. 

U stranicama za tehničke preglede vozila ubuduće će se moći i registrirati vozilo. Stanice sada mogu produljiti valjanost prometnih dozvola već registriranih vozila, piše večernji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *