Obilježava se jubilarna Noć knjige

612

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama. Tema ovogodišnje manifestacije je ”Ljekovita moć knjige” kojom se želi skrenuti pažnja na to kako knjige mogu ‘pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva’.

U Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) održat će se predavanje umirovljene farmaceutkinje Luce Šalja koja je svoj radni vijek provela u Ljekarni Male braće. Predavanje pod naslovom “Tradicionalni pripravci i rad u Ljekarni Male braće” počinje u 19 sati. Prijave za dolazak na predavanje su obavezne i primaju se na e-mail adresu press.dkd@gmail.com. 

U Narodnoj knjižnici Grad (Saloča od zrcala) program za Noć knjige počinje dvjema radionicama za školski i vrtićki uzrast namijenjenima prvenstveno djeci i roditeljima. Prva radionica za školski uzrast (1. do 5. razreda) počinje u 16 sati, a vodit će je učenici šestih razreda OŠ Montovjerna. Na radionici „Radost čitanja“ čitat će se te dramski prikazati nešto od popularne građe za djecu do 4. razreda. Druga radionica namijenjena vrtićkom uzrastu i roditeljima (4-7 godina), počinje u 17 sati, a vodi ju logopetkinja Kristina Spajić koja će uvodno objasniti zašto je važno djeci čitati naglas. Nakon stručnog dijela slijedi interaktivni igrokaz slikovnice „Vrlo gladna gusjenica“ autora Erica Carla s klasičnom glazbom u pozadini. Broj sudionika na radionicama je ograničen, stoga se mole svi zainteresirani da svoje prijave šalju na messenger Odjela za djecu i mlade s naznakom za koju radionicu se prijavljuju te navedu i dob djeteta. 

Predavanje “Terapijska snaga književnosti“  mr. sc. Ivane Bašić, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti održat će se u 18 sati preko aplikacije Zoom, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-adresu lapad@dkd.hr. U godini u kojoj je svima otežano ili onemogućeno sudjelovanje na raznim kulturnim događanjima posebnu pažnju dobila je knjiga, koja i u ovim izazovnim vremenima pravi društvo, zabavlja, obogaćuje i liječi. Na ovom predavanju Bašić će, koja je autorica knjiga “Biblioterapija i poetska terapija” i “O čitateljskim grupama – metodički priručnik s primjerima dobre prakse” te voditeljica brojnih seminara i radionica biblioterapije, upoznati sve zainteresirane s blagotvornim djelovanjem književnosti na zdravlje.

 U 20 sati u Saloči od zrcala održat će se pjesničko-glazbena večer s pjesnikom Stankom Krnjićem uz nastup glazbenog sastava „Session Selection“ kojeg čine glazbenici Teo Čipčić (klavir) i Džemal Cakić (truba). Prijave za dolazak na događanje primaju se na e-mail press.dkd@gmail.com. Pjesnik i stomatolog Stanko Krnjić će ovom prilikom uz podršku književnika i novinara Borisa Njavra, predstaviti i svoju novu, sedmu zbirku pjesama „Dnevnik tijela“. Stihove će čitati profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tajana Martić.

U nastavku večeri publika će moći uživati u glazbenom izboru iz bogatog repertoara dua „Session Selection“, a to će i potvrditi tezu kako riječ i glazba mogu imati iscjeliteljske moći.

Noć knjige obilježit će se i u ograncima. U ogranku Lapad, u 10 sati, prvi put će se
sastati Čitateljski klub za djecu predškolskog uzrasta nastao u suradnji Dubrovačkih knjižnica i DV Palčica. Klub će se sastajati dva puta mjesečno kroz Godinu čitanja, a vodit će ga knjižničarka Katarina Palinić. Zbog epidemioloških mjera sastanci Kluba do daljnjega će se održavati preko aplikacije Zoom. Popodne se u Lapadu održava sastanak Čitateljskog kluba za mlade s početkom u 16:30 sati, kojeg također vodi Palinić, a razgovarat će se o romanu “Mala pariška knjižara” Nine George, koji tematizira ljekovitu moć knjiga. Svi zainteresirani za rad Kluba mogu prisustvovati sastanku  i vidjeti žele li postati članovima Kluba u daljnjem radu. Za više informacija mogu se javiti na e-adresu lapad@dkd.hr. 

U ogranku Mokošica, održavaju se dvije radionice za vrtićki i školski uzrast. Radionica za vrtićki uzrast (4-7 godina) pod nazivom “Knjiga odgaja i uči” počinje u 17 sati, a radionica za školski uzrast (1. do 5. razreda) pod nazivom “Knjiga razvija maštu i kreativnost” održava se od 18 sati. Radionice vodi knjižničarka Diana Perić, i za dolazak se potrebno prijaviti na e-mail adresu mokosica@dkd.hr.

Za kraj programa, Dubrovačke knjižnice već tradicionalno, pripremile su svim knjigoljupcima online kviz pod naslovom “Noć knjige” koji će se održati preko Facebook stranice Dubrovačkih knjižnica. Kviz počinje u 21 sat.

Također, tijekom cijelog dana u prizemlju Narodne knjižnice svi zainteresirani moći će razgledati postav izložbe dubrovačkog slikara Vedrana Grabovca pod naslovom “Pobjeći u sliku”.  Izložba će se službeno otvoriti u ponedjeljak, 26. travnja 2021. A u prizemlju će se posebno za ovaj dan, od 16 sati, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Dubrovniku, moći kupiti njihova izdanja slikovnica po promotivnim cijenama, ali i izdanja Dubrovačkih knjižnica.

U sklopu Noći knjige (23. travnja), Dubrovačke knjižnice odlučile su omogućiti svim svojim korisnicima besplatan povrat knjige bez plaćanja zakasnine!

Godini čitanja Dubrovačke knjižnice željele su kvalitetnim programima i akcijama pozornost skrenuti na knjigu i čitanje te govoriti o vrijednosti knjige u suvremenom društvu. Pozivaju se stoga svi da u petak, 23. travnja, online ili uživo, s djelatnicima Dubrovačkih knjižnica obilježe ovu jubilarnu Noć knjige, uz odgovorno ponašanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera i napomenu kako se za svako događanje potrebno prijaviti na navedenu adresu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *