Obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na župnoj misi

754

Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sudjelovale su u većem broju na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja na župnoj misi u župi sv. Mihajla u Dubrovniku. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović u suslavlju sa župnikom don Robertom Ćibarićem.

„Sve ove protekle dane smo intenzivno pratili Gospodina“, kazao je uvodno biskup, „a sada kad je uskrsnuo – što ćemo sad. Treba poći u Galileju, treba poći ispunjavati poslanje.“  Posebno je pozdravio osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i članove njihovih obitelji koji su se okupili na misi.

Govoreći o evangelizaciji biskup je u propovijedi kazao kako će se u vazmenom vremenu u liturgiji čitati Djela apostolska o životu prve Crkve odnosno o povijesti širenja radosne vijesti o Isusu Kristu. Naglasio je ‘pokretljivost’ nakon uskrsnuća.

Tumačeći evanđeoski ulomak biskup Glasnović je istaknuo kako su strah i zadivljenost ispunile žene koje su došle na Isusov grob. Žene su bile posebne svjedokinje cijelog križnog puta, raspeća i smrti, podsjetio je. Dok su Isusa svi napustili, izuzev Ivana, one su ostale do kraja, htjele su mu biti blizu. Žene su iskusile Božji doticaj i radi toga nisu ostale kod groba, nego su žurno otrčale Isusovim učenicima. Govoreći o tim događajima biskup Glasnović je istaknuo kako mi često imamo svoj plan koji može biti dobar, ali Bog ima plan koji je bolji. Često se griješi u tome što se želi ispunjavati svoja volja, a ne Božja.

„Otac najbolje zna cilj i svrhu našeg života, on najbolje zna ono što je za nas dobro i spasenjsko“, poručio je te na primjeru opisao kako Bog uvijek ugodno iznenađuje.

Pozvani smo na Božji poziv odgovoriti vjerom, nastavio je dubrovački biskup, pozvani smo susresti Isusa i u teškoćama, posebno u svakodnevici. Aktualizirajući pitanje našeg poslanja dubrovački biskup se poslužio evanđeoskom slikom i  upitao: A gdje je naša Galileja? Poručio je kako je to „naš svakodnevni život“.

Među zazivima molitve vjernika molilo se također za obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Župnik Ćibarić je na kraju zahvalio svima na sudjelovanju te naglasio kako se u posljednje vrijeme mise za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, koje su se ranije slavile u posebnom terminu, slave na inkluzivni način odnosno uz sudjelovanje cijele župne zajednice te tako „svi zajedno slavimo Gospodina“. Pastoralna brige za obitelji osoba s invaliditetom i djecu s poteškoćama nastavit će se u narednom periodu organiziranjem radionica o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni.

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Veselke Grebenar i uz pratnju Nena Ćorak.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *