Gin tonik jedno je od omiljenih pića kojemu popularnost posljednjih godina vrtoglavo raste. Ako je i vama na samom vrhu liste omiljenih, obavezno isprobajte ovaj recept za gin tonik tortu. Preporučamo da odmah ispečete dvije torte, pogotovo ako pripremate zabavu za prijatelje jer je ovo torta koje će se tražiti šnita više!
Sastojci
Za biskvit:
- 250 grama maslaca
- 325 grama smeđeg šećera
- 4 jaja
- 250 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 75 grama jogurta
- iscijeđeni sok 2 limete
- 75 ml gina
- 150 ml tonika
- 1 žlica borovica, lagano zgnječenih
Za kremu:
- 200 grama omekšalog maslaca
- 400 grama šećera u prahu
- 2 žlice mlijeka
- naribana korica 3 limete
Za dekoraciju:
- kriške limete
- krastavac nariban na tanke ploške
- malo šećera
- neki drugi ukras ili voće po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i nauljite i pobrašnite kalup za tortu. Ukoliko imate veći kalup, pecite jedan biskvit, a imate li manji, smjesu za biskvit možete podijeliti u dva dijela. Mikserom dobro izradite maslac i 200 grama šećera, otprilike pet minuta, a zatim dodajite jedno po jedno jaje, tek kada je ono prethodno dodano u potpunosti stopljeno s ostatkom smjese. Polagano umiksajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dobivenoj smjesi dodajte mješavinu jogurta, soka od jedne limete i 50 ml gina. Sve dobro izmiksajte, izlijte u kalup i pecite 35 minuta.
2. Dok se biskvit peče, pripremite sirup od ostatka šećera, tonika, borovica i soka jedne limete. Sve sastojke kuhajte zajedno na laganoj vatri. Kada se šećer u potpunosti rastopi i smjesa zavrije, kuhajte 5-7 minuta, dok ne dobijete gusti sirup. Pustite da se sirup hladi 5 minuta, a zatim ga procijedite i dodajte ostatak gina.
3. Kada se biskvit ohladi, podijelite ga na dvije ili 3 razine te štapićem za ražnjić probodite rupice po cijeloj površini svakog biskvita, a zatim biskvite prelijte pripremljenim sirupom i ostavite da se sve zajedno ohladi i stisne.
4. Pripremite kremu tako što ćete dobro mikserom izraditi omekšani maslac u koji ćete polagano dodavati šećer u prahu. Kada smjesa bude dobro izrađena, dodajte mlijeko i koricu limete.
5. Složite tortu tako što ćete naizmjence slagati red biskvita, red kreme, a na koncu cijeli vrh torte i strane premažite ostatkom kreme, ukrasite po želji i ostavite da se sve zajedno dobro ohladi prije posluživanja.
Photo credit: Elena Silcock za BBC Good Food