Obradović i Čale Mratović kazali kako je proračun prepisan, te naveli svoje amandmane

474

“Sjednica gradskog vijeća, prepisani proračun i štetne odluke za Grad” bila je tema konferencije na kojoj je danas uz predsjednika dubrovačkog HNS-a i gradskog vijećnika Miha Obradovića, govorila i nezavisna gradska vijećnica Matija Čale Mratović.

Obradović je kazao kako su na konzultacije oko proračuna bili pozvani svi gradski vijećnici osim kluba vijećnika HNS-a i nezavisnih, te objasnio zašto.

– Danas će na Gradskom vijeću vjerojatno biti izglasan proračun u vrijednosti od 600 milijuna kuna. Jako brzo smo shvatili zašto nismo bili pozvani. Nema potrebe da nas zovu kako bismo gledali proračun koji je preslika proračuna kojeg su prije godinu dana donijeli HNS i partneri. Isti taj proračun koji je HDZ srušio govoreći da je prenapuhan, neostvariv i nerealan. Srušili su ga samo s jednim ciljem, a svi znamo koji je to cilj. Napadali su tada i gradonačelnika i gradske vijećnike vezane za kreditna zaduženja, a danas ista ta ekipa zadužuje Grad za 110 milijuna kuna – jasan je bio Obradović.

Naveo je i neke ‘detalje’ koji koji odskaču od prethodnog proračuna.

– Nema Doma umirovljenika, nema velikih projekata, a prije godinu dana je bilo 14 milijuna kuna namijenjeno tome. Moramo čestitati gradonačelniku Frankoviću na jednom velikom pomaku u proračunu. Prije godinu dana 30 milijuna kuna je bilo doneseno za potrebe plaća, danas je to 35 milijuna. Ne govorim o povećanju plaća, nego o povećanju  broja zaposlenih, problemu o kojem sam više puta govorio. Jedan od primjera je DURA koja se planira financirati sljedeće tri godine, iako je osnovan novi takav odjel u Gradu – naglasio je Obradović.

NOVI PRIHODI

Dubrovački HNS-ovci su zajednički uspjeli izvući 51 milijun kuna amandmana u svom planu za proračun. 

– Važno je naglasiti kako mi nismo dirali u sadašnji proračun i nismo uzeli niti kune iz džepova naših sugrađana, našli smo neke nove prihode. To su dugovanje žičare, zatim da Zračna luka Dubrovnik vrati dio dobivenog nazad Gradu koji je i njen suvlasnik, također jedan od prijedloga je i da Lokrum svoj dio vrati u Grad. Po nekim procjenama tako bi u proračunu ostalo 20 milijuna kuna nepotrošenih sredstava. Mi smo to sve pretočili u velike amnadmane, a neki od njih su ukinuti prirez u Gradu Dubrovniku te rekonstrukcija gruške place i lapadske obale – objasnio je predsjednik dubrovačkog HNS-a . 

25555415 304571623384386 76934906 n

 

Matija Čale Mratović osvrnula se na proračun kazavši da, iako se naizgled radi o vrlo sličnom proračunu, sadržajno i projektno, od prethodnog se razlikuje po dinamici i iznosima koji će se potrošiti u određenom vremenu te pristupu.

– Prošloj Gradskoj upravi prioritet su bili građani, zarada Grada bila je u funkciji beneficije zarade građanima, ovoj Gradskoj upravi to nije tako. Donijet će se dvije važne odluke kojima će gradski vijećnici milijunskim iznosima oštetiti gradski proračun, kršeći pritom zakone RH i čineći kazneno djelo – izjavila je.

Čale Mratović kazala je kako su povećali komunalne doprinose za 25 posto, uštedjevši pritom na Odjelu za obrazovanje šport socijalnu skrb i civilno društvo oko 5 milijuna kuna. Dodala je da u proračunu nisu predviđena ni dodatna sredstva za brzo rješavanje problema Grabovice. 

– Grad Dubrovnik zarađuje toliko da mu prirez koji uzima svojim građanima nije potreban i upravo ćemo danas Grad oštetiti za iznose koji su višestruko veći nego što je prirez.

Navela je i neke od amandmana za koje se zalažu.

– Radi se o dječjim vrtićima, da i drugo dijete bude besplatno upisano, zatim povećanje sufinanciranja privatnih vrtića na godišnjoj razini od 2 200 kuna po djetetu kako bi se pojeftinio vrtić i za roditelje djece koja su u privatnim vrtićima. Povećanje iznosa za veći broj dječjih stručnjaka u vrtićima kako bi se što kvalitetnije mogla provoditi inkluzija djece sa teškoćama – rekla je Čale Mratović.

Dodala je i prijedloge koji se tiču socijalne skrbi.

– Povećanje skrbi umirovljenicima koji primaju manje od 1800 kuna mirovine, korisnicima osobne invalidnine Centra za soijalnu skrb mjesečni iznos bi se povećao za 100 kuna, osobe koje imaju 1800 do 2000 kuna dobile bi dva puta godišnje po 400 kuna umjesto dosadašnjih 300. Novost je da bi samohrane nezaposlene majke dobivale 400 kuna mjesečno po djetetu.  

Razlog zašto  nezavisni vijećnici ne mogu prihvatiti ovaj proračun je pitanje Grabovice. 

– U proračunu se vidi da je u naredne tri godine predviđeno samo reciklažno dvorište s iznosima od tri milijuna kuna kroz tri godine. U proračunu do 2020. nisu predviđena sredstva za zatvarenje Grabovice. U ovih pola godine mogli smo imati i plan za gospodarenjem otpadom. Također, naslućuje se kako ne namjeravaju ništa raditi osim održavati postojeće stanje. Kad jednom Lučino razdolje i bude gotovo bit će prekasno za Dubrovnik. Gradonačelnik Franković proračunom nije pokazao kako je sigurnost njegov prioritet, jer da je ovo grad po mjeri građana već bi krenuo odvoz i počeli bi radovi na Grabovici, a do ljeta 2018. imali bismo gotovu sortirnicu u Župi, što su realni rokovi. Smatram da je sanacija Grabovice najvažnije pitanje za građane Dubrovnika – zaključila je nezavisna gradska vijećnica Matija Čale Mratović.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *