Od nesanice pati 25 posto Hrvata, ali ne zbog punog Mjeseca

325

Pun Mjesec, južina, “rupa” u novčaniku nakon blagdana, depresija, neispunjena očekivanja u staroj koja smo prenijeli i u novu godinu…, samo su neki od razloga kojima mnogi ovih dana pravdaju probdjevene noći nakon kojih su pospani ili razdražljivi na poslu, neraspoloženi, iritabilni prema okolini i ukućanima, ili se čak tuže i na poremećaj pamćenja i koncentracije.

Mnogima se čini kako ih takvo što hvata baš u ovo doba godine. No nesanica je, tvrde stručnjaci, puno širi i sve učestaliji problem u Hrvatskoj – i u ostalom svijetu. Prema nekim procjenama u nas od nje pati oko 25% građana, od kojih oko 5% teže, što itekako utječe na kvalitetu života. Svojedobna istraživanja Centra za poremećaje spavanja i budnosti zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče na uzorku od 1300 osoba iz cijele Hrvatske, pokazala su kako se podjednako loše spava na selu i u gradu, da su joj jače izložene žene, osobe u dobi između 60. i 73. godine, kao i one lošijeg socioekonomskog statusa, bez stalnog zanimanja, te osobe izložene stresu zbog gubitka životnog partnera, piše večernji.

Neki ovih dana za neispavanost “optužuju” i pun Mjesec, no dr. sc. Domagoj Vidović, psihijatar iz Centra za poremećaje spavanja i budnost vrapčanske klinike, kaže da barem taj čimbenik možemo skinuti s liste razloga zbog kojih ne spavamo. – S obzirom na to da je dan puno kraći, a noć duga toliko da se po mraku vraćamo s posla i ujutro po mraku budimo realnija bi bila velika pospanost na koju bismo se žalili, umor i slično – objašnjava on, ističući kako takva priča u medicini, koja je vrlo jednostavna struka, ne drži vodu. Kad bi bilo točno da je puni Mjesec uzrok nesanici, za mladog bi Mjeseca onda svi dobro spavali, što nije istina. K tome, živimo u vremenu prepunom svjetla, u kojemu puni Mjesec može doći do izražaja samo daleko od grada, na planini, gorju…, a tko misli i da nesanica ima veze sa sezonalnosti, također se prevario. Ljeti ćemo možda lošije spavati zbog nesnosnih vrućina i dugotrajnih vrućina, zato jer smo ‘odradili’ popodnevnu siestu… No, govorimo li o akutnoj nesanici koja traje dva-tri mjeseca, glavni su stresori činjenica da je netko ostao bez posla, razbolio se, smrt neke drage osobe, situacija koju bi neki doživjeli kao bezvezariju, ali se netko s njome teško nosi i jednostavno mu je teško…, nabraja dr. Vidović te dodaje kako se iza nesanice mogu skrivati i neki depresivni ili anksiozni poremećaji i slične situacije.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *