Odred naoružanih brodova: Pod vodstvom Aljoše Nikolića, držali su Grad na životu

1209

Odred naoružanih brodova, bio je dragovoljačka postrojba čiji se početak djelovanja veže za današnji datum, 23. rujna 1991. i prvu plovidbu broda Sveti Vlaho  osnovali su Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković.

Gliserima su prevozili ranjenike i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. Probijali su pomorsku blokadu i uspostavljali morski koridor za dopremanje hrane, lijekova i streljiva. U njihovom sastavu bilo je 22 brodice koje su uspjele prevesti preko 5000 ljudi i više od 4000 tona tereta. . Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio značajan faktor za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika.

Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a  nikad nisu izgubili niti jedan brod.

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992. godine. Odred je odlikovan tek 2006. Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010. Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu. 

Dubrovnik će uvijek pamtitit hrabre i požrtvovne pripadnike Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje.

Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *