Održan partnerski sastanak u sklopu projekta MARLESS

134

U sklopu projekta MARLESS u Veneciji je održan je 5. partnerski sastanak popraćen i međunarodnom konferencijom, na kojem su uz cjelokupan partnerski konzorcij sudjelovale i predstavnice Regionalne agencije DUNEA.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je jačanje akcija i prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske sa ciljem smanjenja količine otpada u Jadranskom moru. Osim partnerske koordinacije vezano za daljnju dinamiku provedbe i uspješnog ostvarivanja predviđenih indikatora do kraja trajanja projekta, planiranog za lipanj 2023. godine, odrađen je i Steering Committee projekta.

Međunarodna konferencija naziva “Otpad u moru i kružna ekonomija”, održana u prostorima venecijanskog kulturnog centra, ugostila je govornike iz Italije i Hrvatske, među kojima su bili i stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku koji su predstavili inovativno rješenje autonomne robotske mreže za prikupljanje plutajućeg otpada s morske površine. Ovakvo rješenje iz područja umjetne inteligencije ostavlja velik odjek u javnosti kao vrhunski alat koji u praksi može biti primjenjiv za suočavanje s ekološkim problemima poput otpada u moru te se koristiti kontinuirano u raznim uvjetima. Prezentacija stručnjaka ohrabruje na korištenje iste i otvara mogućnosti primjene u raznim sektorima.

Regionalna agencija DUNEA u nadolazećem će razdoblju biti zadužena za organizaciju i provedbu završnog projektnog događanja koje je zamišljeno kao međunarodna konferencija s brojnim dodatnim sadržajima za sve zainteresirane posjetitelje, kako bi se široj javnosti ostvarilo podizanje razine svijesti o značajnom problemu otpada u moru.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *