Održan sastanak o tijeku pilot projekta navodnjavanja Donje Neretve

384

Župan Nikola Dobroslavić održao je radni sastanak s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom, predstavnikom Hrvatskih voda Marinkom Galiotom i predstavnikom Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mijom Lekom. Na sastanku je bilo riječi o Nacionalnom pilot projektu navodnjavanja Donja Neretva (2797 ha neto), odnosno o trenutnom statusu projekta i mjerama koje je potrebno poduzeti.

Naime, navedeni projekt provodi se u tri faze i uključuje nekoliko velikih zahvata, ukupne je vrijednosti nekoliko desetaka milijuna eura, a od vitalna je značaja za Neretvu jer dolinu spašava od zaslanjivanja. 

Jedan od najvažnijih dijelova projekta, o kojem je bilo i najviše govora na sastanku, je rješenje pregrade na Neretvi, čiji su investitor Hrvatske vode. Prema projektu, pregrada na rijeci Neretvi, projektirana u cilju sprečavanja prodora „klina“ zaslanjene vode iz nizvodnog toka u uzvodni, bila je predviđene dužine 30 metara, ali na inicijativu gradonačelnika Milana i župana Dobroslavića Hrvatske vode su prihvatile prijedlog da se prevodnica poveća na 60 metara. Benefit tog projekta je, istaknuto je na sastanku, da će se na taj način osigurati i većim brodovima plov prema Metkoviću, a što otvara potencijale za razvoj luke i gospodarski razvoj ovoga kraja. Također, dogovoreno je da će Županija u što skorijem roku dati Hrvatskim vodama suglasnost potrebnu za ishođenje građevinskih dozvola nužnih za projekt sustava javnog navodnjavanja. Investitor projekta sustava javnog navodnjavanja je, sukladno Zakonu o vodama, Dubrovačko-neretvanska županija, a projekt je podijeljen na tri podsustava.

Za jedan dio je već potpisan Ugovor o financiranju iz Programa ruralnog razvoja, dok će se preostali dio nastojati sufinancirati sredstvima fondova EU, ali će se i prijaviti na financiranje putem Program ruralnog razvoja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *