OSUDE SA SVIH STRANA/ Ured predsjednika, HND, SNH i IDS osudili napad na novinare: ‘Pravo na prosvjed nije pravo na nasilje’

190

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro su osudili fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića na prosvjedu protiv covid potvrda u subotu, te pozvali policiju na hitnu istragu, pravosuđe na provedbu kazne, te Vladu na nedvosmislenu osudu toga čina.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i covid-potvrda u Zagrebu, stoji u priopćenju HND-a.

S leđa pa u rebra

Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. ​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su u subotu i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​

“Na prosvjedu koji je, prema riječima organizatora, dio borbe za slobodu, našim je kolegicama i kolegama uskraćeno pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti”, upozoravaju HND i SNH.

Izražavajući svoju punu podršku kolegi Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera, HND i SNH ističu kako od policije očekuju hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

‘Novinarstvo je javno dobro’

“HND i SNH još jednom upozoravaju na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i nitko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao”, poručuju u priopćenju, koje potpisuju predsjednica SNH Maja Sever i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Napad sudionika neprijavljenog prosvjeda na predstavnike medija osudili su i glasnogovornik vlade, ministrica kulture i medija te ured predsjednika.

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića poručili su kako pravo na prosvjed ne može postati pravo na nasilje osudivši subotnje napade na novinare koji su izvještavali s prosvjeda protiv covid potvrda.

“Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje”, objavio je Ured predsjednika RH večeras na Twitteru.

IDS: Pravo na prosvjed nije pravo na nasilje

IDS je najoštrije osudio subotnje verbalno divljanje i fizičko nasilje nad novinarima koji su izvještavali s prosvjeda protiv covid potvrda u Zagrebu jer “pravo na prosvjed nije pravo na nasilje”.

Navodeći kako su reporteri koji su radili svoj posao bili izloženi najgrubljim uvredama i nasilju koji ne priliči pristojnoj demokratskoj zemlji, iz IDS-a su u priopćenju poručili kako “svakom normalnom tko je pogledao snimke napada na novinare RTL-a i Nove TV mora biti neugodno da se to događa u našoj zemlji”.

“Napadi na novinare i odlazak pred zgradu HRT-a podsjećaju na neke druge zemlje i neka druga, crna vremena. Nevjerojatno je da to gledamo danas, u Hrvatskoj”, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Pozvao je sve političke stranke i druge javne aktere da odmah osude mržnju i nasilje prema novinarima i da “svi zajedno stanemo u zaštitu novinarske profesije”.

“Pravo na prosvjed nije pravo na nasilje. Upućujem podršku napadnutim novinarima i njihovim redakcijama”, zaključio je Paus.

 

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *