OTKRIVAMO: KOLIKO PLAĆAMO FANTOMSKU AGENCIJU ZA GOSPODARENJE OTPADOM?!

725

Dubrovačko-neretvanska županija je još 2007.osnovala društvo za gospodarenje otpadom, koje posluje pod nazivom Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o.sa sjedištem u Dubrovniku, na adresi Pred dvorom 1. Agencija je u cijelosti u vlasništvu županije, a od 2007.do 2013. ima jednog zaposlenika. Gotovo cjelokupno njihovo poslovanje financirano je sredstvima iz županijskog proračuna. 

Agencija se bavi, kako navode, poslovima sanacije odlagališta, zbrinjavanjem otpada i pripremnim radovima za Centar za gospodarenje otpadom. Još 2014.tadašnji direktor Agencije, Ivo Margeta izjavljuje kako projekt odlično napreduje, te kako lokacija za zbrinjavanje otpada u Lučinom Razdolju ima okolišnu dozvolu. 

Potražili smo Agenciju na gore navedenoj adresi, Pred dvorom 1 jer smo imali nekoliko pitanja za njih. Interesiralo nas je zašto je u par godina porastao broj zaposlenika sa jednog na tri, zašto su se povećali rashodi u iznosu od više od pola milijuna kuna te da nam konkretno odgovore zašto treba dugi niz godina za pripremanje projektne dokumentacije, što je navedeno kao glavna zadaća njihovog djelovanja. Na adresi na kojoj stoluju, nitko nije znao za njih! Potom smo nazvali broj telefona, koji je naveden kao broj Agencije, 020/ 351800 i dobili centralu Grada Dubrovnika! Na centrali, nitko nas nije znao uputiti niti je itko znao gdje se Agencija nalazi. Agencija nema ni svoju web stranicu...

Potom smo na stranici Tvrtke.com našli drugi telefonski broj ove Agencije, 020/351428 i dobili Upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije. Pitali smo znaju li zbog čega je njihov broj naveden kao broj Agencije za gospodarenje otpadom, ali nisu znali odgovoriti na ovo pitanje. Isto tako, nisu nam znali reći gdje se nalazi ured direktora Agencije, Josipa Bačića, iako se nalaze u istoj zgradi! Dali su nam kontakt drugog ureda Agencije u Slanome, broj 020/358-662 i tamo nam se javila tajnica! Konačno smo mogli nekoga pitati gdje je direktor i možemo li dobiti broj njegovog ureda u Dubrovniku. Rekla nam je da je direktor na službenom putovanju i da pričekamo da nađe telefonski broj. Čekali smo, čekali, ali odgovor nismo dobili! Rečeno nam je da pošaljemo upit direktoru gdje se nalazi njegova kancelarija!!!

Isto tako, tajnica nam je dala drugi važeći mail, jer onaj naveden na njihovim stranicama, dnzago@gmail.com nije odgovarao. Poslali smo upit na info@ago-dnz.hr, o broju zaposlenih i o fantomskoj adresi ureda u Dubrovniku. Odgovor, naravno, nismo dobili. Tajnica nam je objasnila da Agencija posluje u Slanome, na adresi Obala Ahmučevića 2. 

Uputili smo se u Slano, našli ured, kucali, oko 10.45, ali vrata su bila zaključana i nitko nije otvarao. Pitali smo zaposlenike Dječjeg vrtića koji se nalazi u istoj zgradi, dolaze li djelatnici na posao, pa su nam dali odgovor da “Budu tu, ali da su vjerojatno na marendi.” Vratili smo se iza 11.30 i u uredu Agencije našli jednog djelatnika. Ured je opremljen sa dva stola od kojih je jedan radni stol tajnice, drugi za kojim je sjedao djelatnik kojeg smo zatekli i trećim, kojim se nitko ne koristi. DIrektor ni u ovom uredu nema svoje radno mjesto. Tajnicu nismo našli u uredu, a ni neuhvatljivog direktora. Uspjeli smo dobiti njegov broj mobitela i dogovorili sastanak dan nakon posjeta uredu u Slanome.

Iduće jutro, direktor Bačić javlja kako se ne može naći s nama jer ima neodgodiv sastanak u Slanome. Preporučuje komunikaciju mailom, jer je tako “najpraktičnije”. Ponovo šaljemo upit o broju zaposlenika, adresu, kontakt telefon ureda i izražavamo veliku želju da se nađemo s direktorom Bačićem gdje god to njemu odgovara. Također, postavili smo pitanje i što konkretno za Agenciju radi tvrtka Hidroplan iz Zagreba. Ponovo, nema odgovora. Nakon par dana, ponovo telefonski kontaktiramo Josipa Bačića i molimo ga da se nađemo, da ga želimo fotografirati, postaviti nekoliko pitanja, međutim on nam predlaže da se obratimo Dubrovačko-neretvanskoj županiji i da njima uputimo sve upite. Bačić, naravno nije znao kako smo mi već 06.rujna poslali upit našem županu i pitali koliko zapravo koštaju nas, male ljude, porezne obveznike, zaposlenici Agencije za gospodarenje otpadom, koliko iznosi njihov brutto osobni dohodak i gdje se točno nalazi njihovo sjedište.

Odgovor smo dobili 20.rujna od Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine, a koji glasi: “Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. broji troje zaposlenika, tvrtka je registrirana u Dubrovniku na adresi Pred Dvorom 1, a djeluje i u općini Dubrovačko primorje gdje se i planira graditi Centar za gospodarenje otpadom ”Lučino razdolje”. Podaci o osobnom dohotku svih građana Hrvatske spadaju u domenu Zakona o zaštiti osobnih podataka te ih kao takve nismo u mogućnosti dostaviti”.

Postavili smo upit županu koliki je trošak zaposlenih u Agenciji za gospodarenje otpadom u jednoj godini? Koliki je trošak za nematerijalne troškove, odnosno intelektualne usluge u jednoj godini? Koliko Agencija za gospodarenje otpadom plaća usluge tvrtke Hidroplan?

Zašto spominjemo tvrtku Hidroplan? Jer ta tvrtka obavlja poslove pripremanja dokumentacije za Agenciju za gospodarenje otpadom! Ono što smo htjeli pitati direktora Bačića je što oni zapravo rade? Dok smo čekali odgovore, koji vjerojatno nikad ne bi stigli, pronašli smo sljedeće podatke: plaće zaposlenih djelatnika u prošloj godini iznosile su godišnje bruto 691,902,70 kuna, što u prosjeku po “glavi” djelatnika iznosi 11.685 kuna neto! Naravno da tajnica ne prima toliki osobni dohodak, pa plaća direktora po našim pretpostavkama iznosi oko 15.000 kuna.

Za jedan lokalni medij, župan Dobroslavić je 13.kolovoza 2018. izjavio kako Agencija ima samo tri djelatnika, citiramo: ” … Direktor, tajnica i još jedan djelatnik, te smo, naravno, išli vrlo štedljivo.” Materijalni troškovi ove Agencije 2016. iznosili su 225.906,47 kuna, a 2017. 133.749.80 kuna. Kad pribrojite onim osobnim dohotcima, ne bi konstatirali kako je županija štedljiva.

Županija štedi kad se radi o našoj djeci, pa tako navodimo kako je za nabavu prijenosnih računala i tablet računala za potrebe osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije izdvojila 71.000 kuna u 2017.godini.

Ono što moramo svakako naglasiti jest, da ova Agencija koja se bavi pripremom dokumentacije u Lučinom razdolju, nije ni blizu kraja ovom projektu kako najavljuje, jer zemlja za odlagalište još nije ni otkupljena od stanovnika Dubrovačkog Primorja! Neki vlasnici zemlje su nam potvrdili kako su im iz Agencije nudili predugovore sa tajnom klauzulom, što nikako ne bi smjelo biti, jer bi svi ti dokumenti tijela javne vlasti trebali biti transparentni za sve stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije. Ipak, sve ovo ide iz naših džepova. Pitamo se, dokada?

U posjedu smo cjelokupne dokumentacije koju smo u tekstu naveli te video snimaka kojima možemo potkrijepiti naše tvrdnje. Ovo je tek uvod u priču o otpadu u našoj županiji te lokacijama koje bi kao odlagališta otpada postale pogubne za ovaj kraj i njegove stanovnike.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *