OTVOREN PRVI FESTIVAL SOLI U STONU: Večeras lutkarska predstava “Skup”

559

Pod  pokroviteljstvom Općine Ston, TZ općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, TZ Dubrovačko – neretvanske županije i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette te Solane Ston i Vila Korune sinoć je otvoren prvi Festival soli koji će se održavati do petka, 1. rujna u Solani Ston. Nakon obraćanja vlasnika Solane Sveta Pejića, načelnika Općine Ston Vedrana Antunice te Ksenije Matić iz tvrtke Event Lab Dubrovnik, održao se program pod nazivom „Vino, sol i jazz“ na kojem su posjetitelji imali priliku uživati u lokalnim vinima uz stručno vodstvo certificiranih sommeliera, a sve to popraćeno jazz interpretacijama Maje Grgić i Igora Vlahušića.

U suradnji s tvrtkom Event Lab Dubrovnik predstavljena su 4 tipična  županijska vina – rukatac (maraština), pošip, malvasija i plavac mali. Certificirani dubrovački sommelieri Siniša Lasan, Ksenija Matić, Ana Bitanga Jukić i Frane Kovač gostima, su objašnjavali posebnosti svakog vina, njihovo porijeklo, okus, kao i sve karakteristike pojedine sorte. Kod sljubljivanja hrane i vina, sol ima izrazito važnu ulogu. Poznato je kako se percepcija vina u ustima mijenja ovisno o namirnici koja se s njim sljubljuje, objasnili su sommelieri. Jazz večer u opuštenoj atmosferi uz kapljicu dobrog vina, kamenice, Stonsku tortu kao i druge lokalne specijalitete upotpunjena je glazbenim dijelom koji su priredili sjajni duo Maja Grgić i Igor Vlahušić izvodeći klasike i suvremene pjesme u jazz verzijama. Vino i jazz pokazali su se kao odlična kombinacija za početak nove priče koju uza se vezuje Festival soli.

Već ove prve večeri okupio se veliki broj posjetitelja – kako domaćih, tako i inozemnih.Slani Festival večeras donosi Dan Marina Držića – pod pokroviteljstvom Doma Marina Držića Dubrovnik u čijoj će organizaciji Aster kulturno društvo izvesti lutkarsku predstavu Skup s početkom u 20 sati. Veliki Vidra bio je, naime, zaposlen kao pisar u Solani davne 1553. godine te u povodu 450. obljetnice njegove smrti Doma Marina Držića poklanja ovu predstavu posjetiteljima Solane Ston. Današnji program donosi i nastavak radionica u Solani za one najmlađe (od 17 sati).

Podsjetimo, ulaznica za programe Festivala soli u Stonu iznosi simboličnih 10 kuna, a svaki posjetitelj dobije vrećicu od 250 g stonske soli na poklon. Sudeći po zainteresiranosti posjetitelja Festivala prvu večer, osobito dragih lica Stona i okolice, i nastavak programa bit će put k dodatnom valoriziranju vrijednost soli kao namirnice i stonske solane kao povijesnog mjesta za berbu soli, onako kako je to znala i Dubrovačka Republika koja je svoju moć, između ostalog, gradila i na trgovini solju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *