Otvorena izložba „Laka je mlados“ Fadila Vejzovića na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama

533

Prva izložba na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama, ciklus slika Fadila Vejzovića Laka je mlados otvorena je sinoć, 11. srpnja u atriju palače Sponza.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski obraćajući se okupljenima na otvorenju izložbe istaknula je kako je počašćena na iznimnoj prilici da po prvi put prezentira, i to upravo festivalskoj i dubrovačkoj publici, ova slikareva dragocjena djela inspirirana sveprisutnim Držićem te kako je cijela priča zaokružena i isprepletena s obitelji Vejzović. Njen pomoćnik za dramski program i autor teksta kataloga izložbe Saša Božić ispričao je nešto više o samoj izložbi kazavši kako su motivi Držićeve Novele od Stanca – potreba za vječnom mladošću, seksualitet, lica – u radu gospodina Vejzovića stvarno majstorski transformirani u lice commedie del arte, u vedute grada Dubrovnika, ali i u motive iz renesansne talijanske likovne umjetnosti. „Još jednom Laka je mlados doista pokazuje snagu i potrebu ljudske želje za vječitom teatralizacijom vlastitog života i za transformacijom svoje ljudskosti.“ Na kraju je Igrama i svima prisutnima zahvalila udovica pokojnog slikara Majda Vejzović kazavši koliko joj je drago da je „Fadil opet večeras s nama ovdje“. 

Kroz 12 slika izvedenih u kombiniranoj tehnici na papiru, Fadil Vejzović donosi vlastitu interpretaciju Držićeva Dubrovnika. Inspiraciju i motive, poput odnosa starosti i mladosti te potrage za vječnom mladošću, pronašao je u njegovoj Noveli od Stanca, hrvatskoj renesansnoj književnosti i talijanskoj renesansnoj umjetnosti. No Laka je mlados nije samo likovni odgovor na držićevske teme, već i dublje promišljanje ljudske seksualnosti, životnih procesa i neprestane potrebe za teatralizacijom vlastitog bivanja.

Fadil Vejzović (1943.-2022.) bio je hrvatski slikar, grafičar, dizajner i ilustrator. U Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a u Nürnbergu je završio postdiplomski studij grafike i slikarstva. Od 1969. djelovao je samostalno i kao član grupe „Brezovica“, a 1976. počinje raditi u magazinu „Start“ kao ilustrator i grafički urednik, gdje ostaje 10 godina. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade. Posebno priznanje 19. Zagrebačkog salona primio je 1984. godine, 1990. osvojio je nagradu hrvatskog Bijenala grafike u Splitu, a 1993. nagradu 17. Zagrebačke izložbe grafike. Plaketom Lalin na prvom međunarodnom Salonu grafike na Rabu nagrađen je 2001. godine, a od 2007. njegova su djela u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja, a razgledati se može svakim danom od 18 do 21 sat.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *