Otvorenje Kneževog dvora na Lopudu

813

U subotu, 16. rujna s početkom u 11:00 sati održat će se svečano otvorenje Kneževa dvora na Lopudu. Radi se o obnovljenom i opremljenom kompleksu kojeg je Društvo prijatelja dubrovačke starine otkupilo 2019. od privatnog vlasnika te steklo uvjete za obnovu. Ovaj objekt, nekad isključivo namijenjen u privatne svrhe, danas je prilagođen općoj namjeni.

Za ovo svečano otvorenje planiran je prigodni program u kojem se isprepliću crtice iz bogate lopudske prošlosti s tijekom obnove Kneževa dvora.

Knežev dvor na Lopudu datira iz 1508. godine, kao sjedište nekadašnje Lopudske knežije. Zanimljivo je spomenuti kako vanjski izgled lopudskog dvora više podsjeća na ljetnikovac s gotičkim triforama i monoforama na pročelju. Unutrašnjost dvora, kako saznajemo iz povijesnih izvora, bila je opremljena skromno i u potpunosti je bila prilagođena za funkciju lokalne uprave.

Lopud je u razdoblju od 1457. do 1808. imao najmanje 443 kneza te je bio središte dubrovačkog pomorstva.

Društvo prijatelja dubrovačke starine s radošću i ponosom poziva sve sugrađane koji žele doći na svečano otvorenje da im se pridruže u subotu, 16. rujna u 11:00 sati u prekrasnom zdanju Kneževa dvora na Lopudu. Zbog ograničenog broja mjesta, dolazak je obavezno najaviti na e-mail: angela@eventlab.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *