Ove kartaške igre zaigrat ćete samo u Dalmaciji

829

U Dalmaciji su popularne raznovrsne kartaške igre, ne moderne kakve možemo naći na online casino Hrvatska, već  one koje su usko vezano za to područje, ili nadahnute sličnim igrama iz obližnje Italije. Danas ćemo spomenuti četiri najpoznatije koje se igraju tršćanskim kartama (tal. Carte Triestine). Špil sadrži 40 karata, a unutar njega postoje 4 boje: špade, dinare, kupe i bate.

Treseta

Treseta je igra koja se tijekom godina udomaćila na hrvatskim otocima te priobalju, ali i ponegdje u Istri. Pojam dolazi od talijanske riječi Tressette što bi u prijevodu značilo tri sedmice. Igra se relativno lako uči, a obično sudjeluju četiri igrača, s tim da su podijeljeni u parovima tako da igraju dva protiv dva. Naravno, tresetu možete igrati i u dvoje. Ako se igra u troje, potrebno je izbaciti najslabiju kartu, odnosno jednu od četiri četvorke.

Igrači se kroz partiju izmjenjuju u miješanju i dijeljenju karata. Također, pravilo je da se karte dijele u smjeru u kojem se kreću kazaljke na satu.

Briškula

U briškuli se karte dijele u smjeru kretanja kazaljki na satu. Nakon miješanja, osoba koja je dijelila karte u prethodnoj partiji prediže ili “tuče” karte. U običnoj briškuli svaki igrač dobiva 3 karte, dok u duploj ukupno 4.

Okrenuta karta ispod samog špila zapravo predstavlja boju (zog) u koju se igra. Ta je boja u toj partiji jača od svih ostalih, a u tom dijeljenju predstavlja adut, odnosno briškulu. Postoje obična i dupla briškula, s tim da je mogu igrati dva ili četiri igrača. Kad ih je četvero, igrači se grupiraju u parove tako da dvoje koji igraju zajedno sjednu jedno nasuprot drugog.

Iako se time želi spriječiti da igrači koji su skupa u timu vide jedno drugom karte, postoje uvriježeni neverbalni znakovi (moti) kojima igrač može potajno dati do znanja suigraču koje karte ima. Neki od uobičajenih mota je ako osoba primjerice kratko napući usne (as od briškule), podigne obrve (kralj od briškule), podigne jedno rame (konj od briškula), itd.

Skopa

Skopa je poznata kartaška igra koja se ponajviše udomaćila u Dubrovniku i okolici. Ime joj je zapravo talijanska imenica koja u prijevodu znači “metla”, budući da pokupiti skopu znači da je igrač “počistio” sve karte na stolu. Za ovu je izuzetno zanimljivu kartašku igru presudna kombinacija vještine i sreće.

Karte s brojevima od 1 (As)-7 nose vrijednost koja stoji na pojedinoj karti. S druge strane, 11 (fanat), 12 (konj) i 13 (kralj) su zapravo karte koje u skopi nose vrijednosti 8, 9, i 10.

Svaka karta zapravo kupi kartu koja ima istu vrijednost bez obzira na to koja je boja u pitanju (bate, kupe, dinare ili špade) ili dvije ili više karata čiji je zbroj jednak vrijednosti bačene karte. Ako karta koja je bačena ima vrijednosno jednaku na stolu, igrač kupi tu kartu – ili jednu ako ih je tamo više jednakih – a ne dvije ili više karata čiji zbroj zapravo odgovara karti koja je bačena.

Trijumf

Trijumf je iznimno zabavna i popularna kartaška igra koja se poprilično lako uči. Najčešće sudjeluju dva ili četiri igrača (potonje ako se igra u parovima), a nešto rjeđe tri igrača. 

Ovdje postoje 4 zoga: špade, bate, dinare i kupe. Unutar svakog od njih su karte od 1 do 7 i od 11 do 13. Unutar samog zoga, najjači je as (1), nakon kojeg dolazi trica, kralj (13), konj (12) te fanat (11). Kako postaju manji, brojevima slabi vrijednost – a najslabija je duja. Zapravo je sama jačina karata i sistem bodovanja identičan kao u briškuli, osim što je princip odgovaranja na zog sličan onom u trešeti. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *