Pet razloga zašto treba jesti mladi luk! Nevjerojatno je hranjiv!

678

Mladi luk veoma je hranjiv te bogat vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. On je idealno proljetno povrće koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalija i kalcija.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti tijelo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju probavu.

1. Čuva srce

Mladi luk pun je antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice u tkivima. On također sadrži i dosta vitamina C koji pomaže da krvni tlak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

2. Štiti vid

Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnice, kao što je degeneracija makule.

3. Jača kosti i imunitet

Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustoću u kostima. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 posto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju. Mladi luk dobar je izvor fitokemikalija, posebno flavonoida, kao što su kvercetin i antocijanin. Ti fitokemijski spojevi jesu prirodne kemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu poboljšati imunitet.

4. Smanjuje kolesterol

Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš kolesterol u krvi. Njegov zeleni dio veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji kolesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.

5. Dobar i za kožu

Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lijepa pa ćete joj jedenjem luka pomoći da bude zdrava i mladolika.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *