Penava: Postignut je dogovor o parlamentarnoj većini!

312

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je  konferenciju za medije na kojoj je komentirao ishod pregovora oko sastavljanja nove Vlade.  

„Pregovarački timovi HDZ-a i DP-a su postigli dogovor o parlamentarnoj većini, i  sastavljanju izvršne vlasti odnosno buduće Vlade. Sporazum je baziran na dogovoru  Domovinskog pokreta, HDZ-a, dijela pripadnika manjina, odnosno zastupnika manjina i  partnera“, rekao je uvodno Penava.  

„Što se tiče resora, govorimo kad je u pitanju Domovinski pokret o tri ključna resora koja  smo komunicirali u vremenima i prije samih izbora. Pod broj jedan ministarstvo demografije.  S obzirom na program DP-a jasno smo stavljali do znanja da demografski slom koji  doživljavamo u Hrvatskoj doživljavamo kao problem broj jedan i drago nam je što smo  postigli dogovor za ovaj resor“, dodao je.  

„Jednako tako, resor poljoprivrede. Znajući što smo komunicirali i kroz saborske rasprave, ali  i preko vas, i zahvaljujući vama u medijima. Dakle, samodostatnost u proizvodnji hrane,  povezanost za demografiju i naseljavanje ruralnih prostora, kojih nema bez dobre kvalitetne  razvijene poljoprivredne proizvodnje. Apsolutno, jedan velik problem, težak problem,  problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno. Spremni smo  se uhvatiti u koštac s tim izazovom“.  

„Zato smo tu i nadamo se i sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na jedan  zadovoljavajući nivo koji će moći biti moguće pratiti kroz vrlo jasne brojke, vrlo jasnu  dinamiku povećanja te proizvodnje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva“, dodao je.  

„Treći resor koji smo kroz pregovaračke timove uspjeli dogovoriti, oko čega smo se  dogovorili, ministarstvo je gospodarstva, u svom suštinskom dijelu gospodarstva,  poduzetništva, energetike, proizvodnje ,industrije i svega drugoga što je sama suština. Dakle,  bez ovog dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika“, kazao je Penava.  

„Osim toga i na ovo sve dogovorena je u određenoj mjeri i učešće odnosno kvota koja će se  primjenjivati i kroz druge strukture vlasti, ali za te sve detalje je potrebno više vremena i za to  ćemo iskoristiti dane i tjedne koji su pred nama. Prvi korak svakako je prikupljanje potpisa za  sastavljanje parlamentarne većine, vezano za to dogovor je takav da će Domovinski pokret  podržati i u samom Saboru kandidata za predsjednika iz redova Hrvatske demokratske  zajednice, a Domovinski pokret će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora“, rekao je.  

Penava je istaknuo kako su dogovorena dva potpredsjednika Vlade. “Državne tajnike još  nismo detektirali, ali sukladno dogovorenim kvotama koje su 20%, govorimo tu o nekakvih  desetak tajnika”, rekao je.  

„Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom  manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno  smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive”,  poručio je. 

„Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti  koje za proračunski novac hrvatskih građana napadaju temelje Republike Hrvatske, a sve pod  krinkom tiskovine koja bi trebala promovirati vrijednosti nacionalnih manjina. Gospodo  draga, tu se ne slažemo i neće biti politika nerazumljivih širem krugu ljudi. Apsolutno  uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i  na njima ćemo inzistirati”, zaključio je Penava.  
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *