Za doručak, međuobrok ili desert, obogaćen suhim ili svježim voćem i žitaricama, ili pak zaslađen voćnim sirupom ili medom, jogurt je namirnica vrijedna divljenja. Osim što je lagana i zdrava ova mliječna namirnica skriva nevjerojatne blagodati.
1. Jogurt za vitku liniju
Jogurt sadrži vrlo malo kalorija. Unošenjem jogurta u organizam (kao međuobrok) unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga. Započnite dan s jogurtom koji će se savršeno stopiti uz svježe ili suho voće i žitarice.
2. Jogurt za bijele zube
Unatoč šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes – najčešći uzrok propadanja zuba. Također, mliječna kiselina štiti desni i zube, a kalcij pomaže da zubi ostanu bijeli. Jedan jogurt dnevno za bijele zube.
3. Jogurt za zdravlje
Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika, pa su upravo iz tog razloga vrlo bitni. Sprječavaju rast i razvoj različitih bakterija.
4. Jogurt je pun vitamina i minerala
Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakoj razini kao meso, riba i jaja. Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalcija, magnezija i kalija, kao i fosfora, riboflavina, joda, cinka, ali i vitamina B5 i B12. Jogurt je važan i za kontrakciju mišića, za zgrušavanje krvi i odvijanje normalnog rada živčanog sustava u cijelosti.
5. Jogurt za reguliranje tlaka
Istraživanja su pokazala kako čak 70 posto ljudi svakodnevno konzumira dvostruko više soli od preporučene dnevne doze. S vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca. Kalcij i kalij iz jogurta pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i snižavaju krvni tlak.