PISCI I PJESNICI NA IGRAMA: Genijalna prijateljica Elene Ferrante u Sponzi

452

U sklopu popratnog festivalskog programa Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac, večer posvećena talijanskoj spisateljici Eleni Ferrante i njenom romanu Genijalna prijateljica bit će održana u srijedu, 16. kolovoza u atriju palače Sponza s početkom u 21:30 sati. 

Genijalna prijateljica prvo je poglavlje priče o Eleni i Lili i bespoštedna, no maestralna literarna analiza boli, povrijeđenosti i ljutnje koja malo koga ostavlja ravnodušnim. Roman je jedan od najuzbudljivijih i najvažnijih glasova suvremene svjetske književnosti koji je skandalizirao, ali i opčinio Italiju nakon objave. Konsenzusom kritike proglašen je remek-djelom ženske proze, a Eleni Ferrante donio je svjetsku slavu i unisono oduševljenje čitatelja i kritičara diljem svijeta. Nakon objave Genijalne prijateljice Ferrante je dospjela na top-liste najčitanijih autora diljem svijeta, a  kritičari su je proglasili jednom od najvažnijih svjetskih autora našeg doba. Časopis Foreign Policy 2014. uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, a časopis Time 2015. među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Unatoč tome, Elena Ferrante i dalje objavljuje pod pseudonimom i uspješno taji svoj identitet još od objave prvog romana L’amore molesto 1992. Objašnjavajući takvu odluku, svom je uredniku u pismu napisala: „Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće…“

U Sponzi Genijalnu prijateljicu predstavljaju književni kritičar i publicist Zdravko Zima, urednica hrvatskog izdanja romana u Profilovoj nakladi Adriana Piteša te gosti iznenađenja. Ulaz je slobodan, a publika će roman moći kupiti po promotivnoj cijeni. 

Pisci i pjesnici na Igrama projekt je nastao prema konceptu Mani Gotovac te je već pet godina dio programa Dubrovačkih ljetnih igara. Pet festivalskih ljeta velika inozemna književna imena poput Alessandra Baricca i Pascala Brucknera te veliki domaći pisci poput Iva Brešana, Zorana Ferića, Mate Matišića i brojnih drugih pohode grad. Na 68. Igrama, uz Elenu Ferrante, publici su predstavljeni pjesnik Drago Glamuzina i njegova zbirka Everest te hrvatski pjesnici u interpretaciji Tereze Kesovije u atriju Kneževa dvora uz praizvedbu Jutarnje pjesme Ivice Prtenjače.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *