Planirani ekocid u Dolini Neretve?

743
Otvoreno pismo koje potpisuje Marko Pavić,  a koje je osim medijima poslano i na Državni inspektorat, udruge civilnog društva i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske objavljujemo u cijelosti:
Ovim Vas putem upozoravamo na ekspanziju već postojećeg ekocida u dolini Neretve koju namjeravaju napraviti Luka Ploče d.d. uz svekoliko odobravanje i lokalne, na čelu s Mišom Krstičevićem, i županijske vlasti te Vlade RH, koja je nesumnjivo upoznata s predmetnim zahvatom.
Dok prašina uzrokovana neadekvatnim skladištenjem antracita u Luci Ploče godinama truje Neretvane, golim okom vidljivo onečišćuje more i rijeku te srozava turistički potencijal Grada Ploča i okolnih mjesta, Luka Ploče d.d. sve posljedice na okoliš proglašava “prihvatljivima” i planira ekspanziju ove ekološke katastrofe.

Naime, isti namjeravaju sagraditi najveću tankersku luku na Jadranu, baš u Pločama, pod nazivom „Izgradnja tankerskog priveza terminala za tekuće terete i ukapljenog naftnog plina s pripadajućim uređajem za grijanje plina u luci Ploče“. Neki su portali već ukazivali na probleme s kojima se lokalno stanovništvo i priroda suočavaju: između ostalih RTL PotragatPortal, i Ploče Online.
Luka  Ploče d.d. pobrinula se kako bi sve bilo “sukladno zakonu” pa su tako:
PUNCTA GLOBAL D.O.O. Zrak, akcidenti Denis Ivanov, dipl.ing 
OpusGEO Geologija, hidrogeologija, hidrologija, seizmika dr.sc. Bogdan Stanić, dipl.ing.građ. Nikola Popović, dipl.ing.građ. Zvonko Blagus, dipl.ing.geol. 
EKO – INVEST D.O.O. Glavna ocjena prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, napravili sve Studije i procjene o možebitnom utjecaju na okoliš, kao i ne tako davne 2017. godine. Očekivano, sve je “u skladu sa postojećim zakonskim i podzakonskim aktima”, a utjecaj na okoliš je “unutar dozvoljenih granica”. Ukoliko navedena društva ne bi napravila navedenu studiju, našao bi se se tko bi, pa ih ovim putem ne možemo izravno kriviti, već samo apelirati na preispitivanje postojeće studije i morala.
Studija se nalazi ovdje, a javno savjetovanje i rasprava je u tijeku te traje do ponedjeljka, 9. kolovoza, pa apeliramo na žurnost i visoku razinu pripravnosti.
 
Ističemo kako područje usko graniči uz područje Ramsara, UNESCO 1975., zone Natura 2000, kao i na rubu zaštićenog područja, staništa i biotopa te naposljetku posebnog rezervata Ušće Neretve, proglašenog Uredbom Vlade 2020. godine.
Posebno napominjemo kako će sam zahvat dodirivati područje zaštićeno kao Ekološka mreža Natura 2000 te kako će brodovi nesumnjivo prolaziti ili svojim utjecajem zahvaćati 
sva navedena područja.
 
 
O mogućem utjecaju na turizam, kao glavni izvor prihoda Republike Hrvatske, te kao nesumnjivo važan faktor u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji treba također voditi računa jer ovakav ekocid utječe na cijelo područje Neretvanskog kanala do Pelješca i Hvara. Također, postavlja se i pitanje rizika od pomorskih nesreća ovih tipova brodova koji imaju nesagledive posljedice na lokalno stavništvo, turizam te uvelike načetu prirodu doline rijeke Nereteve.
Podsjećamo da se na području Delte Neretve u Republici Hrvatskoj od zaštićenih prirodnih vrijednosti nalaze četiri posebna rezervata.
Izgradnja tankerskog priveza terminala za tekuće terete i ukapljenog naftnog plina predstavlja ogroman niz vrlo vjerojatnih i ostvarivih rizika, kao što su izlijevanje nafte i njenih derivata u more, emitiranje plinova u zrak i požara u bilo kojem dijelu segmenta operacija.
Zahtijevamo:
  • sprječavanje ekocida dok nije prekasno – zaustavljanje pokušaja izgradnje naftnog terminala
  • analizu, od strane neovisnog tima stručnjaka, postojećeg stanja te evaluaciju samog projekta i stvarnog utjecaja na okoliš
  • neodložno pokrivanje vagona iz kojih se konstantno raspršuje ugljen, boksit, željezna ruda i antracit, a koji više puta dnevno i po noći prolaze kroz Ploče, Rogotin, Komin, Opuzen, Metković i okolna mjesta
  • otklanjanje uzroka štetnih imisija (čađa/čestice) sukladno čl. 110. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima
  • zaustavljanje izlijevanja toksičnih kemikalija u more, uzrokovane polijevanjem brda ugljena (navodnom) količinom od 500 kubika vode na dan
  • tretiranje Posebnog rezervata Ušće Neretve i njegovih susjednih područja sukladno čl. 114. Zakona o zaštiti prirode i komplementarnih pravnih propisa.
 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *