Platana u Trstenom kandidat za Europsko stablo godine: Očekujemo dobar rezultat!

286

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije izabrana je za nacionalnog koordinatora te organizatora natjecanja Hrvatsko stablo godine za sljedeće tri godine. Tim povodom održana je konferencija u Palači Ranjina.

Republika Hrvatska natjecanju ‘Europsko stablo godine’ priključila se 2017. godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije ove godine je kandidirala platanu na trgu u Trstenom.

Ivica Grilec, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, objasnio je što će značiti ukoliko platana na izboru osvoji ‘titulu’ Europskog stabla godine.

– Time ćemo pokazati stav prema prirodnoj baštini, prema vrijednostima te biti prepoznati kao netko tko cijeni prostor u kojem živi. Glasovanje će biti kroz cijelu veljaču putem tekstualnih poruka. Sve upute su na web stranici www.stablogodine.com koja će postati aktivna 25. siječnja. Nadam se kako ćemo ovim izborom polučiti dobar rezultat i dati jednu novu vrijednost prirodnoj baštini u Županiji i Gradu – naglasio je Grilec.

Nekoliko riječi vezano uz sam projekt uputio je župan Nikola Dobroslavić kazavši kako je ovo svojevrsno priznanje Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ.

– To je inicijativa koju provodi Europska unija. Platan u Trstenom je naš kandidat za stablo godine Europe. Tako je odlučeno jer se radi o posebnom drvu, a i obnovljeno je kroz sredstva Grada Dubrovnika te projektom kojeg su vodili međunarodni stručnjaci čime je ono sad sigrno za prolaznike i ljude koji se okupljaju tu, što je prije predstavljalo rizik, jer su padale grane.

Dodao je kako Ustanova brine o zaštićenim dijelovima prirode u cijeloj Županiji, osim Nacionalnog parka Mljet, Parka prirode Lastovo i Lokruma, istaknuvši kako je potrebno naći mjeru u zaštiti područja, ali i ljudi koji tu obavljaju djelatnosti.

– Brojna su područja koja su vrijedna i zaštićena. Više od 50 posto područja Županije je prepoznato kao prirodna vrijednost. Moramo naći mjeru zaštite prirode koju provodimo i želimo zaštiti, ali istovremeno i razvoja koji nam treba za naše građane, što je posebno istaknuto. Na primjer zaštiti Malostonski zaljev kako bismo mogli uzgajati vrhunske kamenice, a s druge strane moramo omogućiti ljudima koji to tamo uzgajaju da bez problema to i rade. Također, Javna ustanova nastoji koristiti EU sredstva, tako je upravo sad u prijavi jedan veliki projekt u dolini Neretve – kazao je župan.

Na konferenciji su, osim predstavnika Javne ustanove, sudjelovali i predstavnici partnera (Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume do.o. i Hrvatske agrometeorološko društvo) i zastupnice u Europskom parlamentu, Dubravke Šuice.

                                                                                                          .

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *