PLAVA VRPCA VJESNIKA 2018. Nagrađena Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

264

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo primili su danas u Palači Ranjini predstavnike Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije koji su dobili priznanje Plava vrpca Vjesnika 2018.

Plava vrpca Vjesnika dodjeljuje se za najhrabriji pothvat spašavanja ljudi i imovine te pružanja pomoći na moru. Priznanje se dodjeljuje pojedincima i posadama (momčadima), a ovogodišnje priznanje u kategoriji momčadi dobila je Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića i to zbog uspješne akcije gašenja požara na jahti ”Kanga” kod Pelješca, u rujnu ove godine.

Župan Dobroslavić čestitao je vatrogascima na iskazanoj hrabrosti i uspješno odrađenoj akciji.

‘Pratili smo cijelo događanje i vidjeli smo koliko je cijela priča bila složena i opasna te je mogla rezultirati još i težim posljedicama koje smo imali, primjerice izlijevanje goriva iz jahte. Odradili ste posao dobro i to su vidjeli i oni koji su možda objektivniji od nas jer promatraju sa strane. Priznanje je zasluženo došlo u vaše ruke. Čestitam vam i na svim drugim stvarima koje kao vatrogasci radite jer unatoč tome što su se dogodila dva katastrofalna požara, smatram kako smo imali kontroliranu požarnu sezonu’, rekao je župan te dodao kako možemo biti zadovoljni stanjem vatrogastva i protupožarne zaštite u našoj Županiji na primjeru ovogodišnjih protupožarnih akcija.

Obzirom da se ovo priznanje većinom dodjeljuje pomorcima, samim time je veći značaj što ga je ove godine dobila Vatrogasna zajednica DNŽ. Samu akciju pobliže je opisao županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

‘Nismo očekivali priznanje jer je Plava vrpca Vjesnika većinom priznanje koje se dodjeljuje pomorcima no očito su uvidjeli složenost cijele akcije. Sudjelovalo šest vatrogasnih postrojbi, a dogodila se i eksplozija prilikom koje su ozlijeđena tri vatrogasca. Tada smo se i povukli s jahte te razmišljali hoćemo li se vratiti, međutim vratili smo se jer je 40 tona nafte moglo iscuriti u more i to bi bila katastrofa. Na brod smo ušli smo preko krme, bilo je 680 stupnjeva. Bilo je grubo, a mi smo polako ulazili unutra i bilo nam je najvažnije zaustaviti požar u trupu, u strojarnici. Kad je on na tom dijelu bio zaustavljen, onda smo riješili situaciju’, rekao je Simović.

Predsjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca Stjepko Krilanović rekao je da su županijski vatrogasci odlično organizirani te izvanredno funkcioniraju, jedino što im može otežati posao jesu loši vremenski uvjeti i nepovoljan teren. Također, istaknuo je kako kod svih troškova koje istiskuju vatrogasne akcije Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik uvijek izlaze u susret.

Župan Dobroslavić je na kraju prijema predstavnicima županijskih vatrogasaca podijelio prigodne poklone.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *