Plenković u Dubrovniku: Razgovaralo se o Lapadskoj obali, Mokošici, brzim cestama, Centru za pružanje usluga u zajednici

750

U 17:00 sati predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se sa županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i njihovim suradnicima u Maloj vijećnici. Uz premijera, u Dubrovnik su doputovali i minstar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

-Održali smo radni sastanak, zadovoljni smo da smo od našeg zadnjeg sastanka riješili pitanje bezkamatnih zajmova, mislim da smo tim potezom olakšali funkcioniranje Grada Dubrovnika i nekih drugih općina ovdje u županiji i pokazali da je to primjer vrlo kvalitetne suradnje. Podsjetili smo da je u našem mandatu ugovoreno oko 6 milijardi  kuna projekata iz Europskih fondova za razvoj županije u brojnim sektorima. Vlada je u ovom razdoblju Covida 19 uložila oko 700 milijuna u plaće, pomogli smo 5000 poslodavaca, očuvali smo radna mjesta na jugu Hrvatske i omogućili da ostanu na nogama i premoste krizu, kazao je uvodno premijer Plenković.

Predsjednik Vlade je kazao i kako se razgovaralo o nadolazećoj turističkoj sezoni.

-Pustit će se u promet Pelješki most, povezat će se županija s ostatkom Hrvatske i izbjeći će se gužve na graničnim prijelazima. Pomoći će da ova županija bude i autodestinacija kao što je većina Hrvatske. Razgovarali smo i o projektima boljeg povezivanja otoka, prekogranične suradnje, jačanje obrazovne strukture. Ovo je zajedničko postignuće, zahvaljujući županu na predanom angažmanu i naravno gradonačelniku i saborskim zastupnicima.

-Hvala Vladi na svemu onome što radi za hrvatski jug. Bili smo na Pelješkom mostu, još jednom se uvjerili kako je to izvanredno ostvarenje, što je zasluga ove Vlade. Imali smo i prije inicijativa, ali niti Vlada Jadranke Kosor ni Zorana Milanovića nije dovela do realizacije, ali ova Vlada Andreja Plenkovića jest. U lipnju ćemo se voziti Pelješkim mostom i pristupnim cestama, rekao je nakon sastanka župan Nikola Dobroslavić.

Dobroslavić se dotaknuo i pandemije koronavirusom.

-Govorili smo i o epidemiološkoj slici, koja je relativno dobra, zahvaljujući potpori Vlade i zdravstvenim djelatnicima, ustanovama, cjepivu, ali smo se složili kako cijepljenje ne ide onako kako je bilo za očekivati. S velikim žaljenjem mogu reći da kao država i kao građani nismo položili ispit. Na začelju smo Europske unije po tom pitanju.Zahvalio sam Vladi i na projektima koje smo realizirali, posebno projektu lučke infrastrukture na otocima, ali i na potpori onih projekata koje nas čekaju, kao što je brza cesta od zračne luke do grada i Osojnika, autocesta Metković-Osojnik i brza cesta od Brijeste do Perne.

Župan je kazao kako su govorili i onome što može stvoriti problem.

Prema mišljenju stručnjaka, postoji veliki problem za dotoke vode u Neretvi, u Malostonskom zaljevu i Ombli od projekta Gornji horizonti Republike Srpske. Govorili smo i o projektu Zračne luke Trebinje koja će stvoriti problem za vodotoke u našoj županiji, posebno za izvorište Omble, budući da se nalazi samo 8 kilometara zračne linije od izvorišta.

Dubrovački gradonačelnik je istaknuo kako nijedan premijer dosada nije bio ovoliko puta u radnim posjetima Gradu Dubrovniku do Andreja Plenkovića.

-Cijeli niz projekata smo realizirali, vrijednih 2 milijarde kuna. Istaknuli smo one najvrednije, koji su u tijeku, kao aglomeracija, Lapadska obala..Ono što smo istaknuli je Centar za pružanje usluga u zajednici, realizirat ćemo ga u suradnji s DNŽ, već smo izradili idejni dodatak. Imamo sjajno rješenje, našli smo lokaciju u Orašcu, na državnoj zemlji. Istaknuli smo i Dom umirovljenika ispod OB Dubrovnik za koji iščekujemo izdavanje građevinske dozvole, to je projekt kojeg ćemo prijaviti na EU fondove. Istaknuli smo i problematiku Mokošice, činjenicu da se do OŠ ne može doći autobusom. Izrađen je projekt za pristupnu cestu Tamarić, ide postupak izvlaštenja, dobili smo podršku za realizaciju naših projekata, kazao je ovom prilikom Mato Franković.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *