PODUZETNICI NE PODRŽAVAJU NOVI LOCKDOWN, A SPREMNI SU I NA NOVE PROSVJEDE

294

Udruga Glas poduzetnika provela je dvije ankete među svojim članovima i simpatizerima kako bi utvrdili što poduzetnici i obrtnici misle o novim mjerama te potencijalnom lockdownu. Također, zanimalo nas je jesu li spremni za novi prosvjed, odnosno, podržavaju li ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan. 

Sve više poduzetnika i obrtnika izražava nezadovoljstvo trenutnim mjerama koje im onemogućavaju rad i ugrožavaju radna mjesta. Svoje nezadovoljstvo u proteklim tjednima izrazili su ugostitelji, povremeni prijevoznici, sezonski poduzetnici i obrtnici, frizeri i mnogi drugi diljem Hrvatske. Vlada i nadležna ministarstva ne reagiraju na molbe i dopise, a poduzetnici i obrtnici prepušteni su sami sebi. Osim toga, mnogo poduzetnika i obrtnika, kao i radnika strahuje od novih zatvaranja te zabrane poslovanja. 

Prema podacima iz naših anketa, čak 92% poduzetnika i obrtnika spremno je aktivno se uključiti i podržati ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan u znak prosvjeda.  Također, jedno od pitanja odnosilo se na značajno povećanje broja novo zaraženih u Hrvatskoj i bi li poduzetnici i obrtnici podržali parcijalni lockdown? Više od 79% poduzetnika i obrtnika ne podržava lockdown jer smatraju da bi u potpunosti uništio gospodarstvo. 

„Jedno je sigurno – novi lockdown bi bio knockdown za hrvatsko gospodarstvo i smatramo da nije i ne smije biti opcija. U svakom slučaju, UGP neće stajati sa strane.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

Dosadašnje mjere bile su usmjerene na spas radnih mjesta, no poduzetnici i obrtnici imaju obveze kao što su troškovi najma, komunalne naknade, krediti te zajmovi. Smatramo da bi Vlada u slučaju novog lockdowna i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke. Poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *