Potresne fotografije Zorana Filipovića o stradanju Dubrovnika u tvrđavi Imperijal na Srđu

190

Izložba „Zoran Filipović 1991.“, autora Zorana Filipovića, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera bit će otvorena u tvrđavi Imperijal na Srđu u petak, 4. kolovoza u 20 sati, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 Realizirana je kao četvrta tematska izložba u sklopu muzejskog projekta “Hrvatska ratna fotografija”, koji je Muzej Domovinskog rata pokrenuo 2013. godine. Sadržaj ove izložbe čine od autora odabrane fotografije koje su nastale tijekom 1991. godine, kad neumorno obilazi sve najteže hrvatske bojišnice. Zahvaljujući iskazanom fotografskom umijeću, hrabrosti i etičnosti ubrzo stječe povjerenje najšire svjetske javnosti, kao vjerodostojan svjedok istine o prljavom osvajačkom ratu koji se vodi protiv hrvatskog naroda.  

Izložene fotografije Zoran Filipović slaže kronološki i tematski prema vremenu i mjestu nastanka, što gledatelju omogućuje cjelovitiji uvid i razumijevanje hrvatske ratne stvarnosti 1991. godine. Jedan je od rijetkih fotografa koji je kroz brojne objavljene knjige, a posebno dnevničkim zapisima, pisanom riječju obogatio svoje vizualno stvaralaštvo. Stoga će njegovo jedinstveno svjedočanstvo, za sve one koji se žele znanstveno i stručno baviti proučavanjem Domovinskog rata, ostati neiscrpno i nezaobilazno vrelo podataka i spoznaja.   

Prkoseći agresoru, Zoran Filipović se 1991. godine u dva navrata uspio probiti u potpuno okruženi Dubrovnik. U vremenu njegovog prvog boravka, od 22. listopada do 1. studenoga 1991., Grad i njegovi branitelji trpe dotad najžešće napade agresora. Branitelji su primorani napustiti Župu dubrovačku i Brgat, a neprijatelj izbija na same prilaze Gradu. Svojom kamerom svjedočio je o razaranju zaštićene povijesne jezgre, stradanju stanovnika, pogibiji Miljenka Bratoša, tvorca obrane Dubrovnika, ultimatumu tzv. JNA u kome traži predaju Grada, te dolasku Konvoja „Libertas“.Prigodom njegovog drugog dolaska u Dubrovnik, 20. studenoga 1991., mogao je samo zabilježiti strašne posljedice najdužeg i najrazornijeg napada na uže gradsko područje: uništene kulturne spomenike, hotele, izgorjele i potopljene brodove ili djelovanje predstavnika UNICEF-a Staffana de Misture i francuskog ministra Bernarda Kouchnera u Gradu.

Samo manji broj odabranih potresnih fotografija Zorana Filipovića o stradanju Dubrovnika, koje su putem medija stigle do najšire svjetske javnosti, mogao je biti uvršten u izložbu „1991. Izložba će biti otvorena od 4. kolovoza do 15. rujna 2017.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *