POŽAR U KONAVLIMA STAVLJEN POD KONTROLU! Gasilo ga više od 70 vatrogasaca i dva kanadera (FOTOGALERIJA)

337

19:30 – Nešto iza 18 sati požar poviše mjesta Gabrili koji je planuo oko podne, zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca od Stona do Prevlake stavljen je pod kontrolu. Informaciju nam je potvrdio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

– Upravo smo obišli požarište. Dio vatrogasaca se povlači, a dio ostaje dežurati cijelu noć, Izgorjela je površina oko 40 do 50 hektara. Ono što je najvažnije jest da se požar nije približio kućama, a u tome su nam pomogla i dva kanadera – kazao nam je u telefonskom razgovoru Simović.

16:00 – Dobili smo potvrdu kako su stigla dva kanadera i gase vatrenu stihiju na brdu.

15:00

Stjepan Simović izvijestio nas je o najnovijoj situaciji s požarišta. Kaže kako je naoko situacija malo bolja, ali i dalje vatrogasci imaju pune ruke posla.

– Uspijevamo se nekako probiti prema brdu, požar  gasimo, ali sporo ide. Ipak požar bolje izgleda, pogotovo s puta.Radi se bez prestanka, sve raspoložive snage su na vrhu brda, znači više od 70 vatrogasaca od Stona do Prevlake gasi požar – kazao nam je Simović.

Na pitanje što je s dva kanadera koja su trebala doći u Konavle, Simović odgovara kako je u međuvremenu požar izbio u Splitu te tamo gase.

– Zaustavili su se u Splitu, nadamo se kako će do nas doći oko 16 sati, ali upitno je. U svakom slučaju mi na krajnjem jugu imamo najbolje vatrogasce – istaknuo je Simović.

Dodao je kako su preventive radi u blizini kuća u mjestima Uskoplje i Gabrili doveli cisterne u slučaju ako okrene do večeri na buru.

DSC 0114

14:00 Stjepan Simović: Situacija je veoma ozbiljna. Nikako nije dobro. Poduzimamo sve što je u našim mogućnostima, vjetar je jak, gori na vrhu brda, a tko zna što je iza brda. Digli smo  vatrogasce iz cijele županije te dva kanadera – kazao je.

Dodao je kako neće nikako biti dobro ako okrene na buru.

DSC 0214

DSC 0195

DSC 0191

DSC 0171

DO 13 h

Veliki požar oko podne izbio je na području Konavala, između mjesta Uskoplje i Gabrili. Kako nam je potvrdio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović vatrena stihija širi se velikom brzinom.

– Požar se proširio brzo. Uhvatio je dosta šume. Sve raspoložive snage su na terenu. Osim konavoskih vatrogasaca stigao je i DVD Župa, JVP dubrovački vatrogasci, ali i državna vatrogasna postrojba. Trenutno je 30 vatrogasaca na terenu – kazao nam je Simović.

Tvrdi kako zasada neće dizati kanader, ali je vrlo lako moguće.

– Požar zasada nije blizu kuća, ali moramo biti oprezni kako vjetar ne bi okrenuo u tom smjeru – dodao je Simović.

 Zapovjednik JVP Konavle, Mario Magud kazao je kako postoji mogućnost dizanja jednog ili dva kanadera.

– Požar je brzo planuo, u samo 15 minuta vatrena stihija se proširila na vrh brda, gori kao da je srce ljeta – kazao je Magud.

Ističe kako vjeruju da će ga do noći uspjeti zaustaviti, a nakon toga ostaje dežurstvo i natapanje požarišta.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *