Predavanje dr.sc. Katje Bakije u Domu Marina Držića

190

Docentica na Sveučilištu u Dubrovniku, povjesničarka književnosti Katja Bakija u sklopu manifestacije „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku” održat će 24. rujna u 19 sati u Domu Marina Držića predavanje Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva (1849. – 1852.) – prvi časopis na hrvatskom jeziku u Dubrovniku. Docentica na Sveučilištu u Dubrovniku, povjesničarka književnosti Katja Bakija u sklopu manifestacije „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku” održat će 24. rujna u 19 sati u Domu Marina Držića predavanje Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva (1849. – 1852.) – prvi časopis na hrvatskom jeziku u Dubrovniku.

U predavanju će se prikazati okolnosti u kojima je nastajao i kratko trajao ovaj za povijest hrvatske periodike iznimno značajan godišnjak, predstaviti uređivačka koncepcija, njegovi pokretači i suradnici koji su svojim prilozima na stranicama Dubrovnika učvršćivali sliku Dubrovnika kao cvijeta hrvatske književnosti i pokušali stvoriti  književni časopis moderne fizionomije. Iz takve uređivačke koncepcije proizlazila je podjela na Staro i Novo književstvo.

U prvom dijelu tiskani su uz popratne kritičke tekstove značajni stari dubrovački pisci, a u drugom tekstovi recentne književne produkcije i prijevodi iz stranih književnosti.Časopisi su filteri društvenih i kulturnih utjecaja i važna komponenta povijesti, a Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva svojim djelovanjem uspio je  održati kontinuitet hrvatske književnosti i izgraditi odnos prema dubrovačkoj književnoj i kulturnoj baštini te jačati svijest o vrijednostima i mogućnostima narodnog jezika i stvaralaštva na narodnom jeziku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *