Predavanje Irene Bratičević na temu ”Rajmund Kunić u očima suvremenika”

412

Povodom 300-te obljetnice pjesnikova rođenja Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje Irene Bratičević na temu ”Rajmund Kunić u očima suvremenika” koje će se održati 25. siječnja 2019. u Znanstvenoj knjižnici (Ul. Cvijete Zuzorić 4) s početkom u 18 sati.

Prema širokoj suglasnosti proučavatelja novolatinske književnosti, Dubrovčanin Rajmund Kunić jedan je od najvažnijih autora ne samo hrvatskoga već i europskoga latiniteta u osamnaestom stoljeću. Iza sebe je ostavio izrazito obiman pjesnički opus, a posebno je cijenjen zbog svojih prijevoda djela grčke književnosti na latinski. U Rimu, gdje je proveo veći dio života, djelovao je kao svećenik, profesor na isusovačkom i na papinskom učilištu i član nekoliko uglednih književnih akademija. Bio je i omiljen gost salonskih krugova u kojima se kretala intelektualna i kulturna krema onodobnoga rimskog društva. Sam je ostavio vrlo malo tragova o sebi, no svjedočanstva njegovih suvremenika – učenika, prijatelja, književnih kritičara i mecena – koja će biti prikazana u ovom predavanju, daju potpuniju sliku o njegovoj ličnosti, ugledu i životnom putu.

Irena Bratičević docentica je na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U znanstvenom radu osobito proučava dubrovačke književnike koji su pisali na latinskom jeziku. Autorica je monografije Via virtutis / Put vrline: Epigramatski opus Rajmunda Kunića, čiji je prvi dio prikaz Kunićeva života i stvaralaštva, a drugi izdanje više od tri i po tisuće njegovih epigrama.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *