Predstavljanje knjige: Marin Radica – zaboravljeni historicistički kipar

173

U ponedjeljak, 19. studenog 2018. godine u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika bit će predstavljena knjiga dr. sc. Vinicija Lupisa pod nazivom „Marin Radica – zaboravljeni historicistički kipar“.U ponedjeljak, 19. studenog 2018. godine u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika bit će predstavljena knjiga dr. sc. Vinicija Lupisa pod nazivom „Marin Radica – zaboravljeni historicistički kipar“.

Ovom je knjigom na najbolji mogući način zaokružena istoimena istraživačka izložba o korčulanskom kiparu koja je bila otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika od 6. listopada do 18. studenog 2018.
Na 125 stranica hrvatsko-engleskog izdanja, autor je dao jasan povijesni kontekst vremena u kojem se razvijalo kiparstvo u Dalmaciji u 19. i 20. stoljeću naglašavajući stoljetnu klesarsku tradiciju korčulanskog kraja.

U ovoj su monografiji sakupljeni i brojni biografski podatci o kratkom, ali iznimno plodonosnom životu kipara Marina Radice i njegove obitelji. Radičin umjetnički opus u duhu historicizma obogatio je brojne sakralne prostore hrvatskog juga – od Vela Luke, Blata, Korčule, Račišća, Vignja, Lopuda, Dubrovnika i Kliševa do Sarajeva, Trsta i Beča. Sudjelovao je na projektu opreme katedrale u Bosni i Hercegovini u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, jednom od ključnih nacionalnih projekata opremanja hrvatskih prvostolnica. Dubrovačku prvostolnicu danas bi bilo nemoguće zamisliti bez Radičinih kipova i drvene opreme. Za priznanje svoga rada trebao je čekati svoju smrt budući da je konačno posmrtno nagrađen zlatnom medaljom na velikoj svjetskoj izložbi u Parizu kao predstavnik Kraljevine Dalmacije. Monografija je bogato opremljena fotografijama koje potpisuje Miho Skvrce, dok je za grafičko oblikovanje bio zadužen Nedim Meco.

Ovo je ujedno i prvo samostalno izdanje monografije Umjetničke galerije Dubrovnik nakon 1998. godine.
Knjigu će predstaviti: Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Branko Matulić, konzervator i jedan od recenzenata, don Stanko Lasić, katedralni župnik i autor monografije, dr. sc. Vinicije Lupis.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *