Predstavljanje prve knjige o dubrovačkoj nogometnoj povijesti okupilo brojne uglednike i ljubitelje nogometa u Gradu

406

U godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica odigravanja prve službene utakmice u Gradu, Željan Konsuo, vrsni kroničar dubrovačkog sporta, javnosti je predstavio svoju treću knjigu „Povijest nogometa u Dubrovniku“, a ujedno i prvu u potpunosti posvećenu dubrovačkom nogometu.

U prostorijama hotela Valamar Lacroma, jučer je dubrovačkoj javnosti predstavljena nova knjiga višestruko nagrađivanog autora, Željana Konsua, koju je posvetio počecima i razvoju dubrovačkog nogometa. „Povijest nogometa u Dubrovniku“, osim što donosi kronološki pregled nogometnih klubova i zapaženih rezultata, otkriva i čitav niz nepoznatih detalja, povijesnih činjenica, a razotkriva i poneke intrigantne „nesporazume“ koji su se vješto uvriježili posljednjih desetljeća u dubrovačkoj sportskoj javnosti.

Željan Konsuo javnosti je zasigurno poznat zbog svojeg posljednjeg projekta, u kojem je ukoričio 95 godina postojanja najtrofejnijeg kluba Jug, a nakon objave kapitalnog djela „Pet do sto“, ponovno se posvetio Jugu.

Ova je knjiga prvotno bila zamišljena kao knjiga o nogometnom klubu „Jug“,međutim djelovanje nogometnih klubova u prošlom stoljeću je bilo toliko isprepleteno, toliko su se često gasili, spajali, razdvajali da je bilo nemoguće izdvojiti samo rad nogometnog kluba Jug pa se pratilo djelovanje Juga i ostalih klubova s kojima se spajao“.

Knjiga sažima posljednjih 115 godina igranja nogometa u Dubrovniku, obiluje zapisima iz dubrovačkog Arhiva, dosad nikad objavljenim fotografijama te razgovorima sa zaslužnim dubrovačkim nogometašima i trenerima. „Da bi knjiga bila kvalitetna, treba imati i kvalitetne suradnike“, zaključio je Konsuo i zahvalio svojim suradnicima, poput povjesničara sporta Jurice Gizdića, odvjetnika i sportskog zanesenjaka Saše Pavličića Bekića te sportskih novinara Bernarda Jurišića i Tonćija Vlašića, na podijeljenim nogometnim pričama i svojim viđenjima nogometa na krajnjem jugu Hrvatsku.

Predstavljanju knjige nazočili su i Ile Topuzović, član Izvršnog odbora HNS-a, Predsjednik Županijskog nogometnog saveza i Zajednice športa DNŽ Blaž Pezo, predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović te glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač. „Ovom knjigom Konsuo je obogatio sportsku povijest Hrvatske i dubrovačkog nogometa“, smatra Krajač i dodaje, „ona je velika ostavština, koja će mnogima koristiti za buduće smjernice mladih naraštaja da vide kako je to bilo i u kojem smjeru treba usmjeriti današnji nogomet“.

Izdavač prve knjige o dubrovačkoj nogometnoj povijesti te koordinator uredničkog i grafičkog oblikovanja je novinska tvrtka Dulist. „Poseban nam je užitak pomagati u stvaranju vrhunskih djela“, navodi Barbara Đurasović, glavna urednica Dulista, ujedno i urednica knjige i dodaje, „čini mi se da je s ovom knjigom konačno u nogometu zavladalo jedno zajedništvo, ako ništa to je večeras ovdje prisutno i nadam se da će opstati i ubuduće“. S knjigom „Povijest nogometa u Dubrovniku“ Dulist nastavlja niz izdavanja i uredničkog oblikovanja izvrsnih djela s dubrovačkog područja – „Mljet, Sadržaj sreće“, dr. Siniše Cara te „Svi Vlahovi ljudi“, monografija koju autorski također potpisuje upravo Dulist.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *