PREDSTAVNICI ŽURNIH SLUŽBI O TRAGEDIJI U HE PLAT Učinili smo sve što smo mogli

262

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i Marijo Begić, pročelnik dubrovačkog HGSS-a održali su danas konferenciju za tisak kao predstavnici žurnih službi na temu tragičnog događaja u HE Dubrovnik.

– Potraga je okončana sinoć, oko 18 sati, četvrtog dana, na najtragičniji mogući način, pronalaskom tijela treće nestale osobe. Sam požar koji je još predmet istrage diktirao je dinamiku istražnih djelatnosti unutar, ali i izvan HE. U potragu su bile uključene sve žurne službe, zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u potrazi, u prvom redu vatrogascima, HGSS-u, roniocima iz svih klubova koji djeluju na našem području, građanima, prijateljima i rodbini nastradalih, kao i ZZJZ, a ne smijemo zaboraviti ni djelatnike, službenike i rukovoditelje same hidroelektrane., rekao je uvodno Ivan Pavličević. ” Tražili smo tijela nestalih na kopnu, s mora, ispod mora i iz zraka, bile su tu specijalne jedinice, helikopterske jedinice, pomorska policija, obalna straža, dronovi, pretraživali smo akvatorij župskog zaljeva, ali i dalje sve do Prevlake. Tijelo smo pronašli u jednom od sporednih kanala unutar same HE. Da bi došli do tog područja morali smo ispumpati na tisuće kubika vode u glavnom kanalu. Glavni kanal smo pretraživali dva puta, a cijev koja se veže za taj glavni kanal nije bila dostupna roniocima, ima naime, specifičan luk i mali promjer pa ronioci nisu mogli ući sa svojom opremom. Postupak ispumpavanja trajao je više od 24 sata. Izražavam svoju iskrenu sućut svim obiteljima nastradalih djelatnika, rekao je policijski načelnik.

– Odmah smo pristupili gašenju, a pristup tunelu bio je vrlo težak. Čim smo saznali kako su tri osobe ostale zatočene u HE, jedna je ekipa krenula tražiti unesrećene, a druga gasiti požar. Dim je bio ogroman, jedva smo se kretali. Kretali smo se najbrže što smo mogli, velik je to prostor, puno je to prostorija, a mi smo u baš svaku ušli. Nadali smo se da ćemo zateći tri živa djelatnika koji su ostali u samoj unutrašnjosti, no ubrzo smo pronašli njihovu odjeću kao i iskorištene dvije boce kisika kod tunela – kazao je Simović. 

– Gorska služba je odmah u četvrtak ponudila svoju pomoć, čim smo saznali da se traga za nestalim osobama. Svaki dan je u potrazi sudjelovalo 10-15 članova dubrovačkog HGSS-a, a koristili smo sva raspoloživa sredstva, pokušali smo pristupiti Mrkanu, Bobari, Supetru, svaku smo škrapu pregledali.”, kazao je pročelnik stanice Dubrovnik HGSS-a, Marijo Begić.

Ivan Pavličević je kazao i kako predstavnici HEP-a i HE danas nisu tu jer su otišli na ispraćaj Mata Maškarića na Boninovo, a potom na sprovod u Smokovljane. Načelnik je također kazao kako je na dubrovačkoj patologiji potvrđeno kako je smrt nastupila utapanjem.

-Mi smo tražili izvor požara i gasili, ali kako se uhvatio i plafon i topila se plastika i padala i palila dalje, sve je bilo puno kabela i svega…Možemo potvrditi kako su oba dva aparata za kisik bila potpuno iskorištena.”, odgovorio je na pitanje novinara Stjepan Simović. 

U smjeni je bilo 12 djelatnika unutar postrojenja, trojica su imala lakše ozljede, trojica su se nagutala dima, a trojica nažalost nisu uspjela izaći. Meni je žao što ovdje nisu djelatnici HE, da vam odgovore na sva pitanja., kazao je načelnik Pavličević.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *