Pregršt zanimljivih programa ovog ljeta na festivalskim pozornicama

193

Prva dramska premijera – Ljubovnici

Prva ovogodišnja festivalska dramska premijera su Ljubovnici, djelo nepoznatog autora iz druge polovice 17. stoljeća te predstavlja jedan od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju dubrovačkim smješnicama. Teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, koje ne gube na svojoj važnosti čak niti tristo godina nakon njezina objavljivanja, u režiji Aleksandra Švabića, festivalska publika imat će priliku pogledati od 19. do 22. srpnja u 21:30 sati ispred crkve sv. Jakova.  Festivalski dramski ansambl kojeg predvode Nataša Kopeč i Dražen Šivak čine ponajbolji glumci mlađe generacije; Marin KlišmanićAndrej KopčokBoris BarukčićKristijan PetelinJosipa Bilić i Veronika Mach. Za minimalnu scenografiju te kostimografiju zaslužni su David Morhan i Mia Popovska, a za scenski pokret Damir Klemenić. Autor glazbe je Maro Market, dizajner svjetla Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović dok je inspicijentica Antonela Tošić.

Ulaznice i više o predstavi potražite ovdje.

Svježina i emocije rane glazbe za savršen početak glazbenog programa

Bogati glazbeni program 73. Dubrovačkih igara otvorit će koncert hvaljene španjolske sopranistice Nurije Rial i briljantnog Fahmi Alquai na quintonu uz njegov međunarodno poznati ansambl Accademia del Piacere koji će se održati u atriju Kneževa dvora u ponedjeljak 11. srpnja u 21:30 sati.

Njihov večernji program pod nazivom Umri, Kupidone donijet će nadahnjujuće svjež opus rane glazbe, pune emocija interpretacijom djela skladatelja Francisca Gueraua,  Barbare Strozzi, Sebastiána Duróna, Giovannija Bononcinija, Claudija Monteverdija i Joséa de Nebre, uz predstavljanje improvizacije te Alqhaijeve obrade neimenovanog djela.

Sopranistica Nuria Rial jedan je od najcjenjenijih glasova na baroknoj i klasičnoj sceni, hvaljena zbog vokalne čistoće, svojstvenog izričaja koji spaja prirodnost i emotivnost te elegancije svog fraziranja, a svoje vokalno umijeće usavršavala je kod Kurta Widmara. Višestruka je dobitnica nagrade Opus Klassik u različitim kategorijama, najrecentnije 2020. godine za Najboljeg solista u opernoj kategoriji za album Muera Cupido koji je snimila sa Seviljcem sirijsko-palestinskih korijena Fahmijem Alqhaijem i ansamblom Accademia del Piacere. Alqhai je jedan od najbriljantnijih gambista današnjice koji se odavno etablirao kao jedan od vodećih interpretatora rane glazbe ne samo u Španjolskoj, nego na europskoj i svjetskoj glazbenoj sceni. Njegov osobni projekt Accademia del Piacere u samom je europskom vrhu među ansamblima svoje vrste, a savršenim spojem programske inovativnosti s tehničkim majstorstvom članova te njihovim različitim senzibilitetima i temperamentima otkriva neke nove dimenzije standardnih repertoara rane glazbe, a što im je donijelo mnogobrojne nagrade poput Nagrade GEMA u kategoriji Najboljeg španjolskog baroknog ansambla 2016. i 2017. godine. Nuriju Rial, Fahmija Alqhaija i ansambl Accademia del Piacere veže širina umjetničkih interesa, ali i ljubav koliko prema ranoj glazbi, toliko i prema stilsko-žanrovskoj fuziji.

Svoje ulaznice osigurajte ovdje.

Blic 5 – Vinko Dubović

U prvom ovoljetnoj rubrici Blic 5 razgovarali smo s voditeljem tehničkog odjela Dubrovačkih ljetnih igara, Vinkom Dubovićem.
1. Koja je od premijernih festivalskih produkcija ove sezone najzahtjevnija?
Za postavljanje je najzahtjevnija Krvava svadba, prvenstveno jer je smještena na otok te jer je dio scenografije dosta velik pa samim time biva izložen vremenskim (ne)prilikama.
2. Najstresniji dio posla u odjelu tehnike?
Za tehniku najstresniji su rokovi unutar kojih treba završiti radove; uza sve adaptacije gostujućih predstava na postojeće pozornice i lokacije. Također, uvijek je prisutna i doza stresa vezana za ovisnost o vremenskim prilikama.
3. Najteža lokacija za provođenje tehničkih stvari?
Minčeta i Gradac jer postoji puno tehničkih detalja koje treba odraditi te naravno, otok Lokrum.
4. Najzahtjevnija situacija s Igara (u karijeri)?
Najzahtjevnije je uvijek kada se istovremeno odvija više programa; usklađivanje mogućnosti i uvjeta da se sve stigne s obzirom na ljude, tehniku i vrijeme.
5. Najdraža uspomena s Igara?
Svaki program koji je uspješno završen, iza kojeg su odrađenim poslom ostali zadovoljni i publika i režiseri.

Iza scene – Odgovor Izvora Pende

Kroz ciklus slika pod nazivom Odgovor, dubrovački umjetnik Izvor Pende prezentirati će trideset recentnih radova, koloristički snažnih apstraktnih ulja velikog format na izložbi koja će se, od 12. srpnja do 6. kolovoza, moći razgledati u atriju palače Sponza te u Lazaretima. Neki od njegovih recentnih radova stigli su u Festivalsku palaču, gdje mirno čekaju svoje postavljanje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *