Prezentacija Strategije uvođenja eura u Hrvatskoj na Sveučilišnom kampusu

326

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom organiziraciklus prezentacija na temu Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pri čemu će seposeban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo. Prezentacija će se održati 15. veljače u 11sati na Sveučilišnom kampusu, Branitelja Dubrovnika 41, Dubrovnik.

Cilj prezentacije je detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost sekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenjaeura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a urazdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH koristi uvođenja imaju u načelu trajan karakter i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi će se i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće koristi za gospodarstvo trebale bi biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja,smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja.

Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dokbi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe ugotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene iinformatičke pripreme za uvođenje eura.

Prezentaciju će održati viceguverner Hrvatske narodne banke gospodin Michael Faulend.

Predviđeno trajanje prezentacije je do 45 minuta, nakon čega slijedi rasprava i diskusija.

Sudjelovanje na prezentaciji je bez naknade, uz online prijavu. Prijave se zaprimaju do 13. veljače 2018.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *