PROJEKT ‘DUMAS’: Mladi uče i sudjeluju u simulaciji Gradskog vijeća

177

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai provodi projekt ‘DUMAS’ čiji je cilj poticanje mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i rješavanju pojedinih društvenih problema – posebno kroz poticanje na volontiranje, aktivizam u zajednici, edukaciju o kritičkom razmišljanju, te modeliranjem rada Gradskog vijeća. U projektu sudjeluju srednjoškolci i mladi koji studiraju. 

Još uvijek traju pripreme za pravu simulaciju vijeća, koja će se održati u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici. 

-Upravo smo izabrali predsjednika Gradskog vijeća, te ubrzo idemo u šetnju parkom Gradac zato što smatramo da se vijećnici trebaju upoznati sa svim aspektima problema te se znati dobro pripremiti za sjednicu. Nakon toga ćemo razviti debatu, brusiti argumente i nadamo se da ćemo pokazati kako se treba pripremiti i kako treba sudjelovati i raditi na sjednici Gradskog vijeća – kazao je Marko Giljača, voditelj radionice te županijski vijećnik te nastavio:

-Imamo mladu i odličnu ekipu, od srednjoškolaca do fakultetlija. Jučer smo odradili neke ključne teme koje njih zanimaju, napravili smo neki izbor. Mislim da će svima biti zanimljivo vidjeti što to mlade tišti u Gradu i koji su to problemi koje oni misle iznijeti na sjednici gradskog vijeća – kazao je.

Radionica koja je simulacija rada gradskog vijeća je jedna od tri pripreme. Stvarna simulacija zakazana je za ponedjeljak 23.listopada u 10 sati i to upravo u Gradskoj vijećnici, te je sve to dio projekta “DUMAS” – Dubrovački mladi aktivno sudjeluju.

-Cilj je u biti da se na različite načine daju alati, znanja i vještine kako biti aktivan građanin. Osim ove simulacije gradskog vijeća imali smo simulaciju vijeća EU te edukacije kako kritički čitati, jer je to osnova kritičkog razmišljanja. Razmišljali smo i prakticirali o tome kako na koji način iz koji razloga surađivati čak i ako se ne slažete te jedna od vrlo važnih radionica koje smo imali ‘Što je to aktivizam, kako se aktivirati u društvu’ – kazala je Anja Marković, izvršna direktorica Udruge Bonsai, te nositeljica projekta.

Lepeza interaktivnih radionica koje mladima na kraju daju znanje i vještine, a kroz to dolazi i motiv da se uključe u ono što im oblikuje stvarnost. Na novinarsko pitanje kako se snalaze mladi u političkim ulogama Marković je kazala:

-Zanimljivo je gledati kako u biti svi imamo predrasude, ono što obično doživljavamo lijevo i desno, nije nužno baš lijevo i desno. Samim testiranjem smo shvatili koliko još nemamo kulture, ne poznajemo cijelu temu i imamo puno predrasuda. No, kad smo napravili testiranja i svi se malo pozicionirali negdje u tom kvadrantu sad već se sve zakuhava. U svakom slučaju postaje zanimljivo – zaključila je.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *