PROVJERITE IMATE LI GA DOMA: Ovaj proizvod se povlači s polica, može oštetiti usnu šupljinu i gornji probavni trakt!

1494

Državni inspektorat izvijestio je o povlačenju proizvoda, ADRIATIC QUEEN, Skuša fileti u maslinovom ulju 105 g, bar koda 3850160110074, LOT broja L12/03/20 V4, najbolje upotrijebiti do 12/03/2026, zbog mogućih prirodnih kristala nastalih tijekom proizvodnog procesa.


Naime, tijekom proizvodnog procesa određene prirodne komponente hrane previše se koncentriraju na određenom mjestu i precipitiraju iz otopine tvoreći kristale.

Nastali kristali po svojem sastavu nisu opasni za zdravlje potrošača jer se prilikom konzumacije uredno probave. Opasnost postoji kad je kristal tako velik da zbog svojeg oblika i oštrih rubova tijekom žvakanja i gutanja može prouzročiti ozljede usne šupljine, posebice u djece i starijih osoba, ističe se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Proizvođač je Sardina d.o.o. iz Postira, a obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim podatcima.

Proizvod nije u skladu s uredbama Europske unije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Iz Sardine su napisali:

Obavještavaju se kupci da u konzervi Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ a 105 g, LOT L12/03/20 V4 postoji mogućnost pojave kristala struvita.
Struviti nastaju spajanjem prirodnih sastojaka mesa riba i morskih plodova nakon što se isti steriliziraju u konzervi. Ti prirodni sastojci su mineralni elementi (magnezij, amonijak, fosfat) koji se nakon obrade na visokim temperaturama spajaju na takav način da nastaju kristali struviti.
Ovi kristali su potpuno bezopasni i nastaju tako što se određene prirodne komponente hrane previše koncentriraju na određenom mjestu, a zatim precipitiraju iz otopine u ovaj oblik kristala.
Pojava kristala struvita u konzerviranoj ribi ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača s obzirom da se radi o mekanim i topivim kristalima u želučanoj kiselini. Međutim ne isključuje se mogućnost mehaničkog oštećenja usne šupljine i gornjih probavnih organa.
Stoga molimo naše potrošače da provjere svoje kućne zalihe i da vrate proizvode Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“, 105 g, LOT L12/03/20 V4.
Kupcima je dostupna e-mail adresa: info@sardina.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *