PRVI HRVATSKI GRAVITACIJSKI VODOVOD IZGRAĐEN JE U DUBROVNIKU

205

Jačem razvitku Dubrovnika smetao je ozbiljan nedostatak vode. Gustjerne, javne i privatne, izvjestan broj puča, kao i prijevoz vode s izvora iz Mlina, nisu mogli riješiti problem nestašice vode.

Sve je ovo bilo povod donošenju odluke o gradnji vodovoda, za što je postojala tradicija i model razrušenog akvedukta Epidaura. Ipak, daljina ranijeg zahvata (caput aquuae) u Vodovađi utječe na Veliko Vijeće, koje na današnji dan,20. lipnja 1436. godine, sklapa ugovor o gradnji prvog hrvatskog gravitacijskog vodovoda s triju izvora vode u Šumetu poviše sela Knežice nad rijekom Dubrovačkom, s dvojicom majstora iz Južne Italije Onofrijom de la Cava i Andreuciusom de Tramonete de Bulbita.

Odluka gradskih vlasti o dovođenju čiste izvorske vode u grad događa se u vrijeme kada većina gradova mletačke Dalmacije gradi velike javne cisterne s kišnicom, što jasno potvrđuje da su Dubrovčani, vraćajući se klasičnom načinu razmišljanja i gradbe, bili ispred svog vremena. Ovu povijesnu higijensku odluku grada Dubrovnika treba sagledati u svjetlu činjenice da je postojeći splitski oštećeni rimski vodovod tek  uveden u svoju funkciju 1880., dok grad Zagreb dobiva vodovod 1878., a Rijeka 1894., dakle između 441-457 godina od povijesne realizacije zamisli izgradnje vodovoda dubrovačkog Velikog vijeća, piše dubrovački Gradoplov.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *