Putin apsolutni pobjednik izbora

393

VLADIMIR Putin pobjednik je predsjedničkih izbora u Rusiji. Time je osigurao četvrti mandat na čelu ove svjetske sile. Nije to zapravo ništa neočekivano, odavno je jasno da su izbori u Rusiji samo formalnost.

Putin je, kako piše RT, pobijedio, a to potvrđuju i do sada prebrojani glasački listići. Prebrojano je oko 31 posto glasova, mahom iz istočnih krajeva zemlje, a za Putina je glasalo 73 posto ljudi.

Pavel Grudinin, kandidat Komunističke partije, nalazi se na drugom mjestu. On je skupio tek oko 15 posto glasova. Na trećem mjestu je nacionalist Vladimir Zhirinovsky, političar koji se natjecao još 1991. godine na izborima protiv Borisa Jeljcina. On je dobio nešto manje od sedam posto.

Više od 107 milijuna birača bilo je pozvano na birališta u toj najvećoj zemlji na svijetu.

Odaziv birača do 19 sati po moskovskom vremenu (17 po srednjoeuropskom) iznosio je 59,5 posto, navelo je rusko središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednica izbornog povjerenstva Ela Panfilova izjavila je da je odaziv birača ove godine bio mnogo veći nego na prethodnim predsjedničkim izborima.

Birališta su se otvorila još u subotu navečer na dalekom istoku, a izbori su završeni zatvaranjem posljednjih birališta u Kalinjingradu u nedjelju navečer.

Putin je na vlasti kao predsjednik ili premijer već gotovo dva desetljeća, a sada bi trebao dominirati ruskom politikom još najmanje šest godina.

Izlaznost je bila gotovo 60 posto do 15 sati po GMT-u, odnosno tri sata prije zatvaranja birališta, što je “znatno više” u većini regija nego kada je Putin zadnji puta izabran, objavilo je izborno povjerenstvo u ranijem priopćenju.

Upravo je što viša izlaznost bila ključni cilj Kremlja, kako bi rezultatima u koje nitko zapravo nije sumnjao dala legitimitet.

U strahu da bi izlaznost mogla biti mala, te da bi to moglo umanjiti vjerodostojnost rezultata, Putin se obratio Rusima u video-snimci emitiranoj u noći na petak kako bi ih pozvao da izađu glasovati u nedjelju.

Jači protukandidati Putinu bili su komunist milijunaš Pavel Grudinin, ultranacionalist Vladimir Žirinovski te liberalna novinarka Ksenija Sobšak.

Glavni oponent nije smio sudjelovati

Proglašen neregularnim kandidatom zbog sudske osude za koju tvrdi da su mu je smjestile vlasti, glavni oponent Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je Ruse da bojkotiraju izbore.

Nevladina organizacija Golos koja je specijalizirana za nadzor izbora, na svojoj je web stranici napisala da je do 17,45 sati po GMT-u zabilježeno 2.629 neregularnosti, od višestrukog glasovanja do onemogućavanja rada promatračima, javila je agencija AFP.

Izborno povjerenstvo priznalo je da je bilo neregularnosti, ali nikako u tom opsegu te naglasilo da one ne utječu na legitimitet ukupnih rezultata.

Zadnjih tjedan dana Putinove predizborne kampanje obilježile su optužbe Londona da je naredio trovanje bivšeg ruskog dvostrukog tajnog agenta u Engleskoj, kritike UN-a zbog potpore sirijskom režimu i nove američke sankcije zbog miješanja u predsjedničke izbore 2016.

Nijekanja, međusobne optužbe i prijetnje odmazdom rezime su njegova mandata koji je obilježio snažan povratak Rusije na međunarodnu scenu, ali i povratak gotovo hladnoratovskog ozračja zbog sirijskog sukoba, aneksije Krima i proruske pobune na istoku Ukrajine.

Cijeli članak pročitajte na INDEX.HR


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *