RJEŠENJE ZA GRAĐANSKI OTPOR! Porez na nekretnine ima novo ime!

370

Iz informacija koje se o uvođenju poreza ne nekretnine posljednjih dana plasiraju iz Vlade potpuno je nemoguće razaznati hoće li se, kada i u kom obliku taj porez uopće uvesti.

Premijer Andrej Plenković prvo je početkom kolovoza najavio odgodu poreza, uz objašnjenje da je građanima i lokalnoj samoupravi nužna “dodatna pedagogija” o porezu, da bi zatim na sjednici Vlade relativizirao vlastitu najavu i kazao kako je moguće da će se porez modificirati te da će se odgoditi tek ako se pokaže da Hrvatska nije spremna za njegovo uvođenje, piše Večernji list.

Nakon sjednice je pak sazvao sve ministre da bi ih upitao što misle o porezu, a kako se neslužbeno može čuti, na sastanku su, uz Gorana Marića, koji se već javno usprotivio porezu na nekretnine, u prilog odgodi poreza govorili i Gari Capelli, Tomislav Ćorić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. U prilog porezu nije govorio nitko osim ministra financija Zdravka Marića pa je premijer zaključno kazao kako će se porez definitivno odgoditi.

Dva dana kasnije Plenković iz BiH poručuje kako tema nije dovoljno obrazložena javnosti, ali kako odluka o uvođenju poreza i dalje stoji.

Premijerove poruke izazvale su zbunjenost i među ministrima koji su prošlog tjedna bili uvjereni da je odgoda poreza sasvim izvjesna i dogovorena. Nitko konkretno nije znao odgovoriti ni u kom bi smjeru mogle ići najavljene modifikacije ni što će se na kraju mijenjati u porezu, no prepričavaju kako su se osnovne zamjerke iznesene na zatvorenom sastanku u Vladi odnosile na činjenicu da model nije predvidio nekretnine koje će se izuzeti od oporezivanja, da ne rješava probleme naplate poreza na nekretnine kojima nije utvrđen vlasnik, kao ni na one kojima vlasnik ne može raspolagati jer su u tuđem posjedu.

Na sastanku se, prepričavaju neki ministri, otvorilo i pitanje zbog čega se uopće išlo s porezom na nekretnine s obzirom na to da HDZ kao stranka nikada nije najavio njegovo uvođenje, zbog čega se, kažu, ozbiljno razmišlja o promjeni, ne samo sadržaja nego i naziva novog poreza.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *