ROKO TOLIĆ: Predsjednica Upravnog vijeća Domus Christija nema potrebnu školu, ali ima stranačku iskaznicu!

1325

Događanja u Domu za starije i nemoćne “Domus Christi” neopravdano prolaze “ispod radara” javnosti i medija. A, znamo se itekako pohvaliti da se radi o najstarijoj europskoj socijalnoj ustanovi, utemeljenoj još 1348. godine! No,ta stoljetna tradicija ništa ne znači osnivaču- Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Barem tako izgleda kada pogledamo neka događanja o toj ustanovi.

Korektno navodim “neka”, jer predan i pošten rad većine djelatnika ne bi smio biti zasjenjen činjenicama koje bacaju mrlju na ovu vjekovnu ustanovu. Mrlju za koju se, baš poput ove uljne koja se prostire ovih dana ispred drevnog porta…..krivcima pokušavaju prokazati oni koji je vide i ukazaju na nju, a ne oni čija je dužnost poduzeti nešto!

Sjećamo se svi stjenica koje su prije dvije godine napadale štićenike Doma. Tada im je župan poručio kako to nije ništa strašno i da se sa stjenicama “kao i s komarcima, može živjeti”. No, najnovije prozivke, u pismu koje je djelatnica Doma, Mirjana Raguž, uputila predsjedniku Milanoviću te resornom ministru Aladroviću, ukazuju da se Domus Christi ne bori samo sa stjenicama nego i sa zakonom.

Tako, Raguž navodi da su članice Upravnog vijeća Mirjana Pavlaković i Jele Perak u Upravno vijeće imenovane mimo Zakona o socijalnoj skrbi. Obje imaju završenu srednju školu, a u Zakonu, članak 150., jasno piše da predstavnici osnivača u ustanovama kao Domus Christi, moraju imati završen najmanje preddiplomski studij.

Pavlaković, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća, je i šefica dubrovačkog ogranka Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”. Fakultetsku diplomu, potrebnu da bi upravljala Domom, nema, ali zato ima ono što je, nažalost, u Hrvatskoj jedino bitno- stranačku iskaznicu. A kao dodatnu potvrdu može priložiti i zajedničke fotografije sa županom Dobroslavićem, pa čak, kao dodatne bodove, i s predsjednikom stranke Plenkovićem.

Zašto župan ignorira informacije o stanju i upitnoj legalnosti u jednom od simbola Dubrovnika kroz njegovu višestoljetnu povijest? Stranačka omerta? Svakako, sramotno je to što se događa i način na koji se, na uštrb stranačkih uhljebljavanja, krši zakon i srozava dignitet najstarije europske socijalne ustanove.

Pozivamo nadležne da reagiraju i sankcioniraju kršenje zakona i istraže sve navode Raguž o događanjima u Domus Christi. Ili će i dalje ignorirati situaciju i pričekati dok ne postanem župan 30. svibnja? Nakon tog dana ću sigurno krenuti u hitno rješavanje problematike “Domus Christi”.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *