Sambrailo se sumnjiči za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta!

1809

Nakon provedenih kriminalističkog istraživanja, iz PU Dubrovačko-neretvanske javljaju:

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 54-godišnjakinja se sumnjiči za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, odnosno za  kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprave, neisplatu plaća i povredu prava iz socijalnog osiguranja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je, u svojstvu predsjednice udruge čija je djelatnost na  području Dubrovnika, od početka 2019. g. do kraja veljače ove godine, u namjeri stjecanja imovinske koristi za sebe,  trošenje novca iz blagajne udruge pravdala računima dobavljača koji su već ranije plaćeni novčanim sredstvima prikupljenim od donacija uplaćivanih na digitalni račun koji osumnjičena nije evidentirala u knjigovodstvu kao i računima za veterinarske usluge, a koje račune su već ranije platili donatori.

Na opisane načine, osumnjičena je iz blagajne udruge sebi isplatila ukupno 247.511,94 kune.

Također je utvrđeno da je krivotvorila službenu ispravu o naknadi za volonterski džeparac na ime jedne od volonterki, na način da je u nju unijela neistinite podatke o isplati šest tisuća kuna koje je zadržala za sebe, a takvu krivotvorenu ispravu je kao istinitu potpisala, ovjerila službenim pečatom i predala na knjiženje.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je za poslove djelatnosti udruge angažirala više djelatnika, a da zasnivanje njihovih radnih odnosa nije prijavila nadležnim službama te je zaposlenicima dio ili cijelu plaću isplaćivala u gotovini, a da pri tom, nije obračunavala i uplatila mjesečne doprinose iz i na plaću prema posebnom propisu.

Ukupna materijalna šteta ostvarena opisanim kaznenim djelima iznosi 416.135,78 kuna.

Zbog opisanih kaznenih djela osumnjičena je kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Kriminalističko istraživanje vezano za djelatnost udruge se nastavlja i dalje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *