Sanja Putica među rekorderima u troškovima dnevnica zbog cijene zrakoplovnih karata u domaćem prijevozu!

258

No kad se uđe u samu strukturu troškova, vidimo kako je riječ o zastupnicima, članovima nekoliko saborskih odbora, od kojih se za neke podrazumijevaju česta službena putovanja u inozemstvo, a time i određeni troškovi, poput troškova za zrakoplove i hotele. Hajduković, Bačić, Kovač i Putica članovi su saborskih odbora za međuparlamentarnu suradnju ili su članovi izaslanstava Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a i Vijeća Europe ili poput Mira Kovača koji je predsjednik Odbora za vanjske poslove

Naravno da u takvim slučajevima, s obzirom na njihov posao u saborskim odborima, troškovi putovanja rastu i nisu usporedivi s troškovima saborskih zastupnika koji ne sudjeluju u radu takvih odbora. No ako pogledamo i cijene zrakoplovnih karata u domaćem prijevozu – vidimo kako nije moguće ne stvoriti velike troškove, ako kao odgovorni saborski zastupnik posjećujete svoju izbornu jedinicu. 

Tako zastupnica Sanja Putica koja dolazi iz Dubrovnika za povratnu avionsku kartu mora izdvojiti nešto manje od 1700 kuna. Ako uzmemo u obzir da do Dubrovnika ide svaki drugi tjedan, dakle 26 puta, troškovi obilaska izborne jedinice iznose više od 44 tisuća kuna, što je skoro pola njezinih troškova. Da je išla vlastitim prijevozom u Dubrovnik cijena troškova bi sigurno bila i veća. Slična stvar je i s drugim saborskim zastupnicima koji dolaze s hrvatskog juga. Ako se uračuna cijena autoceste, troškovi goriva i prijeđena kilometraža, avionska karta, unatoč svojoj previsokoj cijeni, ispada povoljnija.

Troškovi su u prijašnjim sazivima znali su biti i veći

Podsjetimo kako su prijašnjih godina trošili neki saborski zastupnici. U 2013. godini zastupnici su trošili veće svote, iako su dolazili iz istih i sličnih izbornih jedinica, a neki, kako je vidljivo na stranicama Sabora, nisu ni bili članovi odbora s međunarodnim karakterom. Tako je nesuđeni generalni konzul u New Yorku, HNS-ov Boris Blažeković, imao troškove od 182.197,22 kuna dok je bio član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Tako je Blažeković 2013. godine na avionski prijevoz ‘zdrobio’ gotovo 98 tisuća kuna te na hotelski smještaj nešto više od 55 tisuća kuna. Za dnevnice je, pak, dobio 21.135,05 kuna

Blažekovićev stranački kolega iz Splita Srđan Gjurković imao je troškove od 144.834,16 kuna, a nije bio član ni jednog odbora koji je imao međunarodni karakter. SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović iz Zadra potrošila je 130.871,02 kune,  a tadašnji dubrovački zastupnik HDZ-ovac Frano Matušić potrošio je 167.128,62 kuna.

Ni 2014. godine nije bilo puno bolje pa je u tadašnjem sazivu Sabora zvijezda po potrošnji bila zadarska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović, koja je te godine potrošila nevjerojatnih 232.344 kuna na avionske karte i vlastiti automobil. 

Iako troškovi svakako izgledaju visoko, s obzirom na to da se radi o prvih šest mjeseci ove godine,  ne mogu se upoređivati troškovi HDZ-ovih  Sanje Putice, Ante Bačića i SDP-ovog Domagoja Hajdukovića koji sudjeluju u radu Odbora međunarodnog karaktera s onima saborskih zastupnika koji nisu bili članovi takvih odbora, a dolaze iz istih izbornih jedinica. Pogotovo su neusporedivi s troškovima nekadašnjih HNS-ovih zastupnika Gjurkovića i Blažekovića. 

Troškovi zastupnika iz X. izborne jedinice svakako bi bili manji da povratne karte Croatia Airlinesa,  koja drži monopol na prijevoz prema Dubrovniku i Splitu, ne iznose gotovo 2000 kuna.  “Cijena avionske karte predstavlja problem stanovništvu cijelog dubrovačkog kraja”, rekla je Sanja Putica za Direktno. 

direktno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *