Sastanak u Dubrovniku Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna

282

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković pozdravio je sudionike na otvaranju sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna – ICCAT, koji se od 12. do 19. studenog 2018. godine održava u Dubrovniku. Godišnji sastanak ICCAT komisije okupio je 750 sudionika iz 52 države, predstavnika administracija, znanosti, nevladinih organizacija.

Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Franković istaknuo je, između ostalog, i velika postignuća Dubrovnika kroz povijest u ribarskoj industriji te zahvalio organizatorima što su ovako veliki i važan skup doveli u Dubrovnik.

Naime, rezultat rada ICCAT komisije, među ostalim, je usvajanje obvezujućih akata kojima se određuju primjerice i ulovne kvote, a kojih se moraju pridržavati sve ugovorne strane. Rad u okviru ove Komisije od velikog je značaja za Hrvatsku s obzirom da je plavoperajna tuna gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo. Ova je vrsta po jedinici mase najskuplja vrsta tune na tržištu. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja.

U prigodi otvorenja govorio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je istaknuo kako smatra da je došlo vrijeme da se kroz novi upravljački okvir na odgovarajući način prepoznaju specifičnosti ribolova i uzgoja tune na sub-regionalnoj razini u Jadranu, poput primjerice potrebe za produljenjem plivaričarske ribolovne sezone kao i dodatnom fleksibilnošću u dijelu uzgoja.

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna osnovana je 1966. godine u Brazilu i u njenom je fokusu upravljanje tunama i tunama sličnim vrstama. Hrvatska je potpisnica Konvencije o osnivanju ICCAT Komisije od 1997. godine, a do danas su ukupno 52 države potpisale Konvenciju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *