Sasvim (ne)obične priče za djecu, ali i odrasle

419

Predstavljanje knjige “Sasvim (ne)obične priče” Jelice Gjenero održalo se 5.ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autoricu knjigu su predstavili Tajana Martić i Lukrecija Ujdur Pavlović. Knjiga je u izdanju Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa ”Slagalica”.

Radi se o 14. autoričinoj knjizi koja se sastoji od osam priča pisanih jednostavnim jezikom. Djelo nije isključivo zabavnog, već i povijesno-edukativnog karaktera, s bajkovitim elementima. Uočljiva je očaranost kulturno-povijesnim bogatstvom našeg zavičaja. Referirajući se na slavnu izreku kako ”najveći čovjek uvijek ostaje dijete”, predstavljači su odlučili putem Jeličinih uspomena to dijete u sebi večeras i pronaći.

– Priče u slikovnici isprepletene su maštom, snovima, ali i stvarnošću. Kroz cijelo djelo osjeća se ljubav kao vječita inspiracija i to naročito prema djeci, njenoj, ali i onoj u učionicama, crkvi, na ulici, koje krije u svom srcu, svatko na svoj način, ta mala carstva u kojim ona nepogrešivo i hrabro vladaju. Nekima je teško prići jer i djecu muče razni problemi, nerijetko neshvatljivi svijetu odraslih. Autorica ih razumije, traži rješenja, podupire, motivira i daje vjetar u leđa – istaknula je Ujdur Pavlović.

Martić je spomenula kako je ”djetinjstvo spavanje razuma” i kako je u prvom čitanju knjige ”pustila  razum da je ne ometa” te se pretvorila u jedno dijete.

– U drugom čitanju krenula sam razumski od samog naslova. Sasvim obične ili neobične priče svakome ostavljam na razmatranje, jer su ovo priče koje svi imamo u  djetinjstvu i koje smo maštom pretvorili u neobične – rekla je Martić.

Gjenero se zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji ove knjige.

Za ilustracije je zaslužna Sandra Sekulić, Ivan Cikatić je uglazbio dijelove priča koji su napisani u stihu i popratio priče pjesmom i glazbom, a učenici Osnovnih škola Lapad, Župe dubrovačke i Umjetničke škole Luke Sorkočevića sudjelovali su igrokazom, recitacijama i glazbenim nastupom.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *