SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA OPLEO PO GRADONAČELNIKU FRANKOVIĆU: Učitelji, vjerovao on to ili ne, rade društveno koristan rad

770

Na društvenim mrežama Sindikat hrvatskih učitelja osvrnuo se na prošlu sjednicu gradskog vijeća i izjavu gradonačelnika Mata Frankovića koji je između ostalog rekao:”… …jer ne rade svi u školama, ne rade svi u kulturnim ustanovama, nisu se svi do kraja života nakačili na proračunu, postojimo i mi drugi koji normalno radimo i živimo od svog posla“.  Facebook objavu Sindikata hrvatskih učitelja prenosimo u cijelosti:

”S terena smo primili ovu sramotnu snimku pa je prenosimo uz naše očitovanje:

„…jer ne rade svi u školama, ne rade svi u kulturnim ustanovama, nisu se svi do kraja života nakačili na proračunu, postojimo i mi drugi koji normalno radimo i živimo od svog posla“ riječi su dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, koji je ujedno jučer uputio zahvalu učiteljima i svom osoblju dubrovačkih osnovnih škola „na predanom radu i prenošenju znanja na buduće generacije koje će u budućnosti voditi Grad i na kojima će počivati naše gospodarstvo“. Malo proturječno, zar ne?
Inače, Mato Franković završio je srednju školu Centerburg Ohio, USA i dvogodišnji program na Rochester Institute of Technology te stekao titulu Associate in Applied Science te je, uz ostalo, radio i na mnogim funkcijama u HDZ-u. Gradonačelniku očito nije poznato da u školama radi najveći postotak visokoobrazovanih zaposlenika u svim javnim službama. Kako sam kaže, to su ljudi koji ne žive normalno i ne rade od svog posla, za razliku od njega, koji navodno nije nakačen na državni proračun, već na proračun jedinica lokalne i područne samouprave koji se, gle čuda, također financiraju iz istog izvora. Možda gradonačelnik nije svjestan ni činjenice da se Dubrovnik itekako ponosi svojom poviješću i kulturnim događanjima te da je upravo Dubrovnik grad najznačajnijih hrvatskih matematičara, pjesnika, slikara, dramaturga, fizičara… koje je netko morao podučavati i usmjeravati, a to se, gle čuda, radi u školi. Možda on to ne zna jer se obrazovao van lijepe naše, no tragovi su svakako vidljivi. Učitelji, vjerovao on to ili ne, rade društveno koristan rad, a o tome je mogao pročitati i u literaturi iz područja ekonomije u sklopu svog dvogodišnjeg programa nakon srednje škole. I da, učitelji jesu i trebaju biti ponosni na činjenicu da prenose znanje na buduće generacije i to rade iz ljubavi, jer da to rade iz interesa ne bi ni radili u školi. I ne, gradonačelniče, nemaju svi ugovore na neodređeno, pogotovo oni koji su pod „palicom“ osnivača, kao što su učitelji i drugi zaposlenici u produženom boravku koji rade na određeno i koji su svake godine u neizvjesnosti pa ne mogu ni planirati budućnost. Tu su i oni koji rade na više škola, putuju svakodnevno na otoke i druga udaljenija mjesta kako bi svoj djeci, dajući im najbolje od sebe, omogućili školovanje. Mnogi od njih nemaju osiguran prijevoz niti riješeno stambeno pitanje, jer nisu svi iz Dubrovnika. Kad dođe predsezona redovno budu izbačeni iz iznajmljenih stanova kako bi se isti mogli unosno „rentati“.
I još retoričko pitanje, jer odgovor već imamo: Jeste li razmišljali kako riješiti te probleme i potaknuti i motivirati zaposlenike na dolazak i ostanak u sustavu jer su oni doista bitni za ovo društvo, a sve ih je manje? Kažete gradonačelniče da je problem i u kulturi, pa eto, jednostavno dajte prijedlog da se sve škole u Vašem okružju zatvore baš kao i Dubrovačke ljetne igre jer su i tako nepotreban uteg proračunu. Škole i kultura doista nam ne trebaju jer su, kako kažete, bitni oni drugi koji normalno rade i žive od svog posla, kao što to činite Vi, vrli gradonačelniče svih građana.”, stoji na Facebook profilu Sindikata hrvatskih učitelja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *