Sjednica Strukovne grupe hotelijera Županijske komore Dubrovnik: Porast dolazaka i noćenja, ali nedostatak radne snage

482

Strukovna grupa hotelijera HGK – Županijske komore Dubrovnik održana je danas u Hotelu Rixos Libertas Dubrovnik.

Na 53. sjednici su prezentirani rezultati poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije s financijskim pokazateljima za devet mjeseci 2017. godine.

Nikolina Trojić viša stručna savjetnica Hrvatske gospodarske komore objasnila je o čemu se danas raspravljalo.

– Danas smo imali prezentaciju rezultata za deveti mjesec 2017. godina i rezultati su impresivni. Imamo porast broja dolazaka i noćenja, rekordna sezona ne samo na razini Županije nego i na onim glavnim turističkim odredištima kao što  Konavle, Župa, Grad Orebić, Korčula i tako dalje. Preko milijun i šesto dolazaka, preko sedam milijuna noćenja. Veseli i što su rasli i kapaciteti. Možemo vidjeti da je na razini županije 5 800 postelja, hotelski kapaciteti su nešto smanjeni zahvaljujući povećanju standarda i kvadrature uređenosti soba. Na razini Grada također je povećanje broja postelja, oko 2 500 tisuće ležajeva više, prvenstveno zahvaljujući privatnom smještaju. Sezona je počela ranije nego godinu prije. Na razini Županije se radilo o 132 dana pune zauzetosti, što je 13 dana više nego godinu prije. Na razini Grada Dubrovnika ostvaren je 151 dana pune zauzetosti što je pet mjeseci i 12 dana više nego prethodne godine. 

Produženje sezone i povećanje kapaciteta posla traži i povećanje broja radne snage.

– To je gorući problem koji se provlači iz godine u godinu. Vjerujem da će ova odluka Vlade o kvotama uvoza stranaca biti privremena mjera gašenja požara, jer su se kvote povećale za tri do četiri puta. Također toj mjeri dodata je i mjera o uvozu sezonske radne snage do šest mjeseci koja je zapravo još značajnija. Nadamo se da će to bar djelomično zadovoljiti potrebe turističkog sektora, ali svakako moramo raditi dalje i dugotrajno na mjerama restrukturiranja tržišta rada i školskog sustava – istaknula je Trojić.

Željko Miletić, predsjednik Strukovne udruge hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik kazao je kako su financijski rezultati  u skladu s očekivanjem ovakve jedne izvrsne sezone.

– U fizičkim pokazateljima o kojima smo govorili, u DNŽ su bili desetak puta bolji, u hotelima isto tako, a dobit je 7 posto bolja.  Danas smo prokomentirali dio tih financijskih rezultata. Ono što bih naglasio je da hotelima značajno, već i u 2018. će biti problem, to je iznalaženje kadrova i tu će situacija biti možda teža nego prošle godine.

Osim nedostatka kadrova Miletić je naveo i još neke probleme s kojima se hotelijerska struka susreće.

– Bilo bi dobro da Ministarstvo i Vlada akceptiraju generalno ugostiteljstvo i hotelijerstvo te da nas porezno, fiskalno i parafiskalno oslobode određenih nameta gdje bismo mi mogli transferirati ta sredstva prema plaćama – naglasio je Miletić. 

Osim fizičkih podataka Državnog zavoda za statistiku, Županijska komora Dubrovnik svake godine provodi anketu među hotelijerima. Analiza dobivenih podataka daje presjek fizičkih i financijskih rezultata protekle turističke sezone te zorno prikazuje trendove investicijskih ciklusa u ovoj djelatnosti.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *