SMETA VAM THOMPSONOV KONCERT? Žao mi je, u manjini ste

62

I tako, dolazi Thompson na Stradun. Pitaju me kako to da nisam napisala tekst o koncertu? Pa nisam, nekako čekala da se svi izredaju. Ne razumijem što je sporno? Dok je trajalo Svjetsko prvenstvo u nogometu, mnogi su se Srbi našli uvrijeđeni jer su naši nogometaši pjevali “Lijepa li si”. I poneki Hrvati. Oni što im se nije nikako sviđala ni karirana crveno-bijela napica, a kamoli šahovnica, pjesma, reprezentacija ili bilo što što ima “hrvatsko” kao predznak. Oni dobiju ospice i na kampanju “Kupujmo hrvatsko”, a variolu veru na podizanje barjaka. Normalno, što bi u Hrvatskoj pjevali hrvatske pjesme, dizali bandijere, ponosili se zemljom. Ma kakvi. Odma si nacionalist i nitko i ništa. Nula. Nepismen. E da, i nemaš zube, logično.

Tko je vidio veličati Domovinski rat, tko je vidio plakati za palim braniteljima? To sve treba zataškati, staviti pod tapit, kao da se nije ni dogodilo. Okrenimo se budućnosti, viču. Viču oni koji su vrijeme Domovinskog rata proveli u nekim tamo Njemačkama..Viču oni čiji očevi nisu imali pušku na ramenu, oni koji nisu nikoga izgubili. Jedino što jako vole i što im ne smeta su hrvatske kune.

Osim “Lijepa li si”, najgore su ipak “Čavoglave”. To slušaju samo seljaci, isti oni viču Za dom spremni i kako mislite da će se ta pjesma otpjevati na jednom Stradunu? Pa, ovako: bilo je HOS-ovaca gospodo, koji su branili Grad, krvarili poviše Straduna, poginuli za Dubrovnik. Oni su nosili oznake Za dom spremni. Za vas danas, kako bi laprdali hoće li Thompson pjevati ili neće. Nisu to oni koji su ubijali i razarali, nešto ste pomiješali, jer su ti bili s druge strane. Isti ti koji osuđuju “Bojnu Čavoglave”, nemaju problema s nastupom Seke Aleksić ili nekakve Milice, jer “Bože moj, to je samo glazba.” I Čavoglave su glazba i to omiljena za mnoge uši u ono vrijeme kad je stvorena. Sjetite se, bila je to pjesma koja je dizala moral, koja je govorila neprijatelju, agresoru kako se nećemo predati, kako nas neće tako lako osvojiti. 

Ima li netko tko nije za dom spreman? Ili ste vi oni koji biste pobjegli u Munchen kada bi vam napali kuću, obitelj, grad i domovinu? Ako i jeste, u manjini ste. Stradun će biti pun. Prepun. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *