ŠPIJUN DUŠKO POPOV – MLADOST PROVEO U DUBROVNIKU, A ZAHVALJUJUĆI NJEMU NASTAO JE JAMES BOND!

435

Britanski glumac Daniel Craig potvrdio je kako će ponovno glumiti Jamesa Bonda, tvrdeći da će to biti posljednji put.

Craig je to izjavio u utorak u američkoj emisiji “The late Show”. Na pitanje hoće li ponovno glumiti Bonda, odgovorio je: “Da”. Na pitanje hoće li i nakon toga glumiti Bonda, odgovorio je da neće.
“Mislim da je to to. Samo želim otići na vrhuncu i jedva čekam”, rekao je.

Craig je četiri puta glumio slavnog špijuna: u filmovima “Casino Royale”, “Quantum of Solace” (Zrno utjehe), “Skyfall” i “Spectre”.

Novi film, 25. o Jamesu Bondu, počet će se prikazivati u američkim kinima 8. studenoga 2019., a već je najavljeno kako bi se pojedine scene mogle snimati u Dubrovniku koji je već nekoliko puta poslužio kao filmska kulisa.

Inače, autora Iana Flemminga za glasoviti lik James Bonda nadahnuo je dvostruki agent Dušan Popov , Srbin koji je svoju mladost proveo u Dubrovniku i kojega je Grad obilježio.

Za Nijemce je bio “Ivan”, za Engleze “Tricycle”. Drugi svjetski rat proveo je u službi Saveznika, dezinformirajući njemačke tajne službe. Kroz akcije “Fortitude” i “Čovjek koji nije postojao” pridonio je porazu Nijemaca i itekako zaslužio neslužbeni naslov najvećeg dvostrukog agenta Drugog svjetskog rata.

Prije napada na Pearl Harbor, Duško Popov je osobno obavijestio FBI i njegova ravnatelja Edgara J. Hoovera o skorom japanskom napadu, što ovaj ne vjerujući mladom balkankom špijunu nije prosljedio.

Popov je sudjelovao u dezinformiranju na mjestu događaja tijekom savezničkog iskrcavanja u Normandiju u lipnju 1944., čime je unesen kaos u njemačku obranu. Lice njegove svakodnevice tih ratnih godina bila je maska poslovnog čovjeka, žene iz snova, sportski automobili, palače i kockarnice, no stvarno naličje bila su ispitivanja, intrige i špijunaža.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *